Als het goed is heb je al veel gehoord over weeën en dat deze pijnlijk kunnen zijn tijdens de bevalling. Je hebt misschien al gehoord dat je ze op kunt vangen, maar wat betekent dat precies? Hoe voelt een wee en kun je het ergens mee vergelijken, zodat je je hierop kunt voorbereiden? Dit zijn allemaal logische vragen waar je waarschijnlijk een antwoord op wilt hebben, het liefst voordat je daadwerkelijk gaat bevallen. We vertellen het graag aan je, zodat je je voorbereid voelt.
Welke soorten weeën zijn er?
Wanneer jouw lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling trekt de baarmoederspier zich regelmatig samen. Dit is een wee. Deze zorgt ervoor dat je baarmoeder klaargestoomd wordt voor de uiteindelijke bevalling en dat je kindje geboren kan worden. Er zijn verschillende soorten weeën, waardoor het lastig kan zijn om te weten wat voor actie je moet ondernemen. Zo heb je valse weeën en oefenweeën, waarbij er eigenlijk nog niets gebeurt. Deze komen niet om de paar minuten terug en nemen niet toe in intensiteit. Dan heb je de echte weeën, zoals ontsluitingsweeën, persweeën, nageboorteweeën en naweeën. Door de benaming kun je waarschijnlijk al afleiden wanneer deze ongeveer plaatsvinden tijdens de bevalling.
Hoe voelt een wee?
Nu vraag je je vast af wat het verschil is tussen al deze weeën en hoe je deze herkent. Hoe voelt een wee nu eigenlijk? Je kunt echte weeën herkennen aan meerdere factoren. Ze zijn pijnlijk en voelen als een soort achtbaan, waarbij de intensiteit eerst heviger wordt en daarna weer afneemt. Veel vrouwen vergelijken het met hevige menstruatiepijn, waarbij het veranderen van positie geen enkele invloed heeft op de intensiteit van de pijn. Hoe dichter je bij de daadwerkelijke bevalling bent, des te heftiger en pijnlijker de weeën worden. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, want iedereen heeft een andere pijngrens. Daarnaast vindt de ene vrouw de weeën prima te verdragen, terwijl de ander vergaat van de pijn. Dit is niet in te schatten van tevoren.
Wanneer onderneem je actie?
Tijdens het ervaren van de eerste weeën hoef je waarschijnlijk geen actie te ondernemen. Deze zijn vrij kort en onregelmatig, waardoor de bevalling nog niet heel rap zal komen. Het is wel handig om je klaar te maken om bijvoorbeeld naar het ziekenhuis te gaan, want de kans is groot dat de ontsluitingsweeën en persweeën snel gaan volgen. Als deze langer dan een minuut duren en binnen vijf minuten terugkeren is het tijd om de verloskundige te bellen. Deze zal je adviseren wat je moet gaan doen en wellicht langskomen om jouw ontsluiting te controleren. De bevalling gaat nu echt van start.
De TENS tijdens de bevalling
Wist je dat je de TENS heel goed tijdens de bevalling kunt gebruiken? Dit werkt namelijk als een soort pijnstilling, waarmee je de weeën beter op kunt vangen. Op het moment dat je de wee voelt opkomen start je de TENS en deze laat je aanstaan tot het einde van de wee. Zo wordt het pijnsignaal van je lichaam naar je hersenen verstoort en voel je dus minder heftige pijn.