Skip to content

Restless Legs tijdens de zwangerschap

RESTLESS LEGS SYNDROOM (RLS): BEHANDELING MET TENS

Vrouwen met een restless legs syndroom moeten in de regel tijdens hun zwangerschap de medicatie hiervoor staken.

Helaas zijn er geen studies over TENS bij een restless legs syndroom. Derhalve is er geen wetenschappelijk bewijs over het nut van TENS bij restless legs. Toch zijn er enkele meldingen van zwangere vrouwen, die een sterke verbetering laten zien.

"Overleg altijd eerst met uw verloskundige of arts voordat u TENS tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken".

Welke elektroden te gebruiken bij restless legs?

Het is belangrijk, tijdens de zwangerschap, geen elektro stimulatie toe te passen in de bekken-, rug- en buikregio.  Houdt u zich aan de waarschuwingen bij “Contra-indicaties voor gebruik en bijwerkingen van TENS- en EMS-apparaten” en “Contra-indicaties voor TENS en EMS (algemeen)” .

Daarom adviseren wij het gebruik van beide kanalen van het TENS apparaat, waarbij de stroom niet door het bekkengebied loopt. Wij adviseren het gebruik van sok-elektroden in combinatie met grote zelfklevende elektroden. Kanaal 1  wordt aangesloten op één sok en één zelfklevende elektrode aan dezelfde kant op het bovenbeen, kanaal 2 wordt op dezelfde wijze aangesloten op het andere been. Let op: na het aantrokken van de sokelektroden deze, met name alleen de voet, met een plantenspuit nat maken voor een beter contact met de huid.

Welke parameters gebruiken?

Omdat er geen studies voorhanden zijn, adviseren wij 3 parameterinstellingen, die in deze volgorde te proberen zijn:

  • HAN-stimulatie (afwisselend 100 Hz/150 µs en 2 Hz/200 µs), P 6 bij de TENStem eco basic
  • Hoogfrequente stimulatie ( 100 0f 80 Hz), P1 of P 2
  • Laagfrequente stimulatie ( 2 HZ), P3.

Hoevaak TENS te gebruiken bij restless legs?

Wij adviseren  1 à 2 daags 30 minuten, daarvan éénmaal voor het slapengaan. Indien nodig, mag TENS vaker per dag worden toegepast, maar steeds met minimaal  1 uur pauze.

F.A.Q

Meest gestelde vragen