Skip to content

Contra-indicaties en bijwerkingen

Contra-indicaties voor gebruik en bijwerkingen van TENS- en EMS-apparaten.

Hieronder hebben wij voor u samengevat wanneer u TENS– en EMS-apparaten niet of alleen na overleg met de arts mag gebruiken (contra-indicaties) en welke bijwerkingen er kunnen optreden bij behandeling met TENS of EMS.

"Overleg altijd eerst met uw verloskundige of arts voordat u TENS tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken".

Dit overzicht is bedoeld als uitgangspunt, om te bepalen of TENS (Transcutane Elektrische NeuroStimulatie) en EMS (Electrical Muscle Stimulation – elektrische spierstimulatie) in uw geval in aanmerking komen. Lees in elk geval ook de gebruiksaanwijzing van uw TENS- of EMS-apparaat goed door. Afhankelijk van de fabrikant kunnen daarin aanvullende of andere contra-indicaties vermeld staan.

Contra-indicaties voor TENS en EMS (algemeen)

TENS– en EMS-apparaten mogen niet of alleen na overleg met een arts worden gebruikt door:

  • gebruiksters met een elektronisch implantaat, bijvoorbeeld een pacemaker of pomp
  • gebruiksters met een hartritmestoornis
  • gebruiksters met een epileptische aandoening
  • gebruiksters met een huidaandoening in het gebied waar de elektroden moeten worden aangebracht
  • gebruiksters met een maligne (kwaadaardige) afwijking in het gebied waar de elektroden moeten worden aangebracht

Contra-indicaties voor TENS en EMS bij zwangere vrouwen

In aanvulling op de algemene contra-indicaties voor TENS gelden de onderstaande punten voor het gebruik van TENS en EMS tijdens de zwangerschap en bevalling:

  • Toepassing van TENS/EMS tijdens de zwangerschap moet in principe met de behandelend arts of de verloskundige worden afgestemd om een afweging te maken van de baten en risico’s.
  • Bij patiëntes die eerder een miskraam of vroeggeboorte hebben gehad, mag TENS/EMS niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt.  Bij patiëntes met voortijdige weeën mag TENS/EMS evenmin tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
  • In de eerste 3 maanden van de zwangerschap mag TENS/EMS over het algemeen niet of alleen na zorgvuldige afweging van de risico’s worden gebruikt. Met name stimulatie in de omgeving van de baarmoeder moet vermeden worden.
  • Vanaf de vierde maand van de zwangerschap mag TENS/EMS evenmin in de omgeving van de baarmoeder worden gebruikt. Dit houdt in dat er geen elektroden mogen worden geplaatst op de buik, het bekken en de onderrug.

Gebruik van TENS tijdens de bevalling is toegestaan.

Mogelijke bijwerkingen van TENS en EMS

Toename van de pijn
Bij te intensief en uitvoerig gebruik van TENS kan de pijn verergeren. Om dit te vermijden, moeten vooral de eerste behandelingen bij een lage stroomsterkte worden uitgevoerd. Behandel niet langer dan 30 minuten of behandel minder vaak. Dit geldt echter niet voor de behandeling van bevallingspijn.

Huidirritatie
De huid kan als reactie op de elektroden, de elektroden-gel of de stroomimpulsen zelf geïrriteerd raken. Overleg eerst met uw gynaecoloog of verloskundige als u last krijgt van langdurige roodheid, een branderig gevoel, jeuk of huidblaasjes onder de elektroden of in het gebied rondom de elektroden na afloop van de stimulatie. Lichte, voorbijgaande roodheid van de huid na stimulatie in het gebied waar de elektroden zijn geplaatst is normaal, omdat op die plaats de stimulatie de doorbloeding heeft verbeterd. Dit komt vooral voor bij de behandeling van bevallingspijn, doordat daarbij meestal langer en bij een hogere intensiteit wordt gestimuleerd.

Spierpijn
Bij te intensieve en uitvoerige spierstimulatie kan spierpijn ontstaan. Om dit te vermijden, moeten de spieren vooral bij de eerste behandelingen wat korter en niet te intensief worden gestimuleerd.

F.A.Q

Meest gestelde vragen