Skip to content

Een fijne thuisbevalling met TENS

Als u en uw kindje gezond zijn, is er niets mooier dan thuis bevallen. U beleeft dit bijzondere moment het beste in uw vertrouwde omgeving. 

Indien u zich zorgen maakt over pijn tijdens bevallen, kunt u gebruik maken van pijnstilling via TENS. Een thuisbevalling met TENS is veilig en bewezen effectief. 

"Overleg altijd eerst met uw verloskundige of arts voordat u TENS tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken".

Wat is TENS?

MaMMaTENS is speciaal apparaat dat via elektrische stimulatie pijn kan verminderen. Het apparaat bedient u zelf en is daarom ideaal bij een thuisbevalling. Op de rug worden elektroden (pleisters) geplakt. Deze staan in verbinding met het TENS apparaat. Hiermee kunt u uzelf stroomprikkelingen toedienen en de sterkte bepalen. Dit klinkt spannend maar is 100% veilig voor moeder en baby.

De stroomimpulsen werken op twee manieren. Zo zorgen ze voor:

  • Een aanzienlijke pijnvermindering door verstoring van pijnsignalen richting de hersenen
  • Een toename in aanmaak van endorfine (lichaamseigen pijn dempende stoffen)

Het apparaat is klein en u kunt er gewoon mee rondlopen. Overleg van te voren met de verloskundige als u kiest voor TENS. Hij of zij is bekend met het gebruik en kan ondersteunen, bijvoorbeeld met het plakken van de pleisters.

Thuis bevallen met TENS kent nagenoeg geen bijwerkingen. Soms kan er huidirritatie ontstaan op de plek van de elektroden. Ook is het niet bruikbaar als u kiest voor een waterbevalling. Bekijk daarom altijd eerst de informatie omtrent contra indicaties en bijwerkingen om te bepalen of TENS geschikt is voor u.

Wist u dat….

  • Een thuisbevalling volledig wordt vergoed vanuit het basispakket?
  • TENS gebruikt kan worden bij zowel  een thuisbevalling als een ziekenhuis bevalling?
  • U thuis mag bevallen als u 37 weken (of meer) zwanger bent?
  • De verloskundige en kraamverzorgster aanwezig zijn bij een thuisbevalling?
  • TENS al sinds de jaren 70 gebruikt wordt tijdens bevallen?

TENS bij thuisbevalling & zwangerschap

Elektrostimulatie via TENS kent vele toepassingen. Zo is het niet alleen geschikt tijdens de diverse fasen van bevallen, ook bij misselijkheid, rugpijn en braken tijdens de zwangerschap is TENS effectief.

Ook na de bevalling is het te gebruiken, bijvoorbeeld bij incontinentie of als fitnesstraining. De MaMMaTENS apparaten zijn voorzien van een EMS spierstimulatieprogramma. Hiermee traint u de spieren van de billen, buik en bekkenbodem.

Vergoeding voor TENS

Kiest u voor een thuisbevalling met TENS? Dan bieden wij u diverse apparaten aan die u kunnen ondersteunen. U kunt een TENS apparaat kopen in de webshop. Raadpleeg uw zorgverzekering als u een vergoeding voor TENS wilt ontvangen. Diverse zorgverzekeraars hebben de aankoop of huur van het TENS apparaat opgenomen in de aanvullende verzekeringen.

F.A.Q

Meest gestelde vragen