Skip to content

Rugpijn tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van rugpijn tijdens de zwangerschap. 

Ook uitstralende zenuwpijn in de benen (ischias) kan voorkomen. Rugpijn en ischias kunnen vanaf de vierde maand van de zwangerschap effectief met TENS worden behandeld.

"Overleg altijd eerst met uw verloskundige of arts voordat u TENS tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken".

Wat is TENS?

Rugpijn tijdens de zwangerschap

TENS is een afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is een klein apparaat dat via elektroden pleisters op de huid, de spieren en huid prikkelt. Een zwakke elektrische stroom zorgt ervoor dat de zenuwgeleiding verstoort wordt. Dit heeft als gevolg dat:

  • rugpijn tijdens zwangerschap aanzienlijk vermindert
  •  stimulering van aanmaak van lichaamseigen pijnstillende stoffen
  •  de spieren aangenaam ontspannen

Het TENS apparaat kunt u zelf bedienen en meerdere keren per dag gebruiken. Ook tijdens- en na de bevalling is het apparaat te gebruiken voor pijnbestrijding. Steeds meer zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor MaMMaTENS.

Is TENS voor iedereen geschikt?

Nee, het apparaat is niet voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld als u een pacemaker heeft. Voor de duidelijkheid hebben wij voor u, onder contra-indicaties en bijwerkingen, alle zaken op een rijtje gezet. Daar staat ook duidelijk beschreven waar u tijdens de zwangerschap op moet letten en op welke plaatsen u geen elektroden mag plakken.

Veiligheid voorop

Tijdens de zwangerschap wilt u natuurlijk zo min mogelijk medicijnen slikken. Behandeling met het TENS apparaat is hierin een uitkomst. Veiligheid staat natuurlijk voorop en daarom is het belangrijk om de elektroden alleen op de voorgeschreven plaatsen aan te brengen. Eveneens raden wij aan om altijd te overleggen met uw verloskundige of arts voordat u TENS voor rugpijn tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken.

Hieronder beschrijven wij een aantal mogelijke plaatsen om elektroden aan te brengen voor de behandeling van rugpijn tijdens de zwangerschap. Het gaat hierbij om pijn in de boven rug en in het innervatiegebied van de ischiaszenuw.

Plaatsing van de elektroden bij de behandeling van rugpijn

EÉNKANAALSAANSLUITING OP DE BOVENRUG:

Als u twee elektroden gebruikt (de eenvoudigste en aanbevolen methode), plakt u de elektroden links en rechts van de wervelkolom in het gebied tussen de schouderbladen. De elektroden moeten op minimaal 2 cm van elkaar worden geplakt; dat komt overeen met ongeveer twee vingerbreedten. Hiervoor kunt het beste onze vlinder elektroden gebruiken. Zorg ervoor dat u de elektroden niet op de onderrug (ter hoogte van de baarmoeder) aanbrengt.

Stimulatie van de acupunctuurpunten

Kaada-stimulatie op de hand (voor pijn op een willekeurige plaats in het lichaam, inclusief onderrugpijn en ischias).

Er worden hiervoor kleine elektroden (bijvoorbeeld ronde elektroden met een doorsnede van 32 mm) op de hand geplakt. Stimulatie van de acupunctuurpunten hier zorgt voor afgifte van lichaamseigen pijnstillende boodschapperstoffen.

Bent u rechtshandig, dan plakt u de TENS-elektroden op uw rechterhand; bent u links, dan plakt u ze op uw linkerhand. Kaada-stimulatie op de hand verdient aanbeveling als de buik- en rugstreek ontzien moeten worden.

Deze stimulatie kan verlichting bieden bij alle soorten pijn, niet alleen bij rugpijn tijdens zwangerschap. Zo is dit ook een optie om pijn in de onderrug en in het innervatiegebied van de ischiaszenuw te behandelen.

Parameterkeuze bij rugpijn zwangerschap

De onderstaande frequenties kunnen bij TENS voor de behandeling van rugpijn tijdens de zwangerschap worden aangehouden:

  • Han-stimulatie (afwisselend 2 Hz en 100 Hz), aanbevolen op de rug ( bijna op alle apparaten geprogrammeerd)
  • hoogfrequente stimulatie (80 Hz tot 100 Hz), aanbevolen op de rug (TENS-apparaten zonder Han-programma)
  • laagfrequente stimulatie (1 Hz tot 10 Hz), aanbevolen bij Kaada-stimulatie (zie hieronder de plaatsing van de elektroden op de hand)

Hoe lang en hoe vaak moet TENS worden toegepast?

Een ‘normale’ TENS-behandeling duurt doorgaans 30 minuten. De behandeling kan naar behoefte worden verlengd en/of een paar keer per dag worden herhaald.

F.A.Q

Meest gestelde vragen