Skip to content

TENS pijnbestrijding bij bevalling

Bent u op zoek naar een effectieve vorm van pijnbestrijding bij bevalling? Verdiept u zich dan eens in de werking van het TENS apparaat. 

TENS biedt een veilige vorm van pijnbestrijding en kan als op zichzelf staande pijnstiller ingezet worden. Ook een combinatie met reguliere medicatie is mogelijk.

"Overleg altijd eerst met uw verloskundige of arts voordat u TENS tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken".

Pijnstilling op maat

TENS is een afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het betreft een klein apparaat dat u zelf kunt bedienen. Via elektroden pleisters op specifieke locaties op de huid dient u uzelf kleine stroomstootjes toe. Deze voelen aan als lichte prikkelingen en zijn niet pijnlijk. TENS therapie is wetenschappelijk bewezen en wordt veelvuldig toegepast.

De stroomimpulsen kennen verschillende frequenties. Sommige frequenties zorgen voor een blokkade van pijnsignalen richting de hersenen. Andere frequenties zorgen voor aanmaak van endorfine, een lichaamseigen stof dat pijnonderdrukking regelt. De gewenste stroomsterkte kunt u zelf bepalen. Pijnbestrijding bij bevalling via het TENS apparaat geschiedt dus volledig op maat.

Ruime toepasbaarheid

Het TENS apparaat kent diverse toepassingen. Het biedt niet alleen de juiste pijnbestrijding bij bevallen, ook tijdens de zwangerschap en zelfs na het bevallen kan het apparaat gebruikt worden.

Geschikt voor thuisbevalling & ziekenhuis

Het gebruik van TENS is volkomen veilig voor u en uw baby. Het kan worden toegepast bij een ziekenhuisbevalling evenals een thuisbevalling. Raadpleeg altijd uw verloskundige of gynaecoloog bij het gebruik van TENS. Bekijk ook de contra indicaties. Zo kunt u TENS niet gebruiken als u een hartritmestoornis of pacemaker heeft. TENS kan ook niet gebruikt worden bij een waterbevalling.

Het gebruik van TENS als pijnbestrijding bij bevallen is alom bekend en diverse zorgverzekeringen hebben dan ook een vergoeding voor MaMMaTENS opgenomen in de aanvullende verzekeringen.

De positie van de elektroden bij bevallen

TENS pijnbestrijding bij bevallingEen bevalling bestaat grofweg uit twee fasen. De positie van de elektroden pleisters zijn afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt. We maken onderscheidt tussen:

  • De eerste fase: van weeën tot ontsluiting
  • De tweede fase: van uitdrijving tot nageboorte.

KANAAL 1

Tijdens de weeën, ondergrens van de 50 x 130 mm elektroden op een handbreedte boven de bekkenkam. Onderlinge afstand elektroden ongeveer 7 cm.

KANAAL 2

Erbij tijdens de persweeën, bovengrens van de elektroden op de hoogte van de bekkenkam. Ondanks dat de elektroden via een kabel verbonden zijn met het TENS apparaat bent u gewoon mobiel. Het veranderen van positie, houding of rondlopen is geen probleem. Wij raden u aan om ruim voor de bevalling te oefenen met het correct aanbrengen van de pleisters. Uw partner of verloskundige kunnen u hierbij helpen. Meer informatie TENS bij bevallen.

Vragen over TENS als pijnbestrijding bij bevalling?

MaMMaTENS is onderdeel van schwa-medico Nederland BV, een dochteronderneming van Schwa-Medico Group te Duitsland. Het bedrijf is toonaangevend door ontwikkeling van innovatieve producten en continue research, onder andere op het gebied van pijnbestrijding bij bevalling via TENS. Heeft u vragen over onze producten of de toepassing? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Wij helpen u graag.

F.A.Q

Meest gestelde vragen