Skip to content

TENS bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

Ongeveer driekwart van de vrouwen heeft in de eerste drie maanden van de zwangerschap last van misselijkheid en braken. Bij ongeveer 20% van hen houden deze klachten ook na het eerste trimester aan.

TENS kan in geval van zwangerschapsmisselijkheid en -braken verlichting geven. Aangezien de elektroden niet in de buurt van de buik en rug worden aangebracht, is het in overleg met de verloskundige of arts ook mogelijk om TENS in de eerste drie maanden van de zwangerschap tegen zwangerschapsmisselijkheid te gebruiken.

"Overleg altijd eerst met uw verloskundige of arts voordat u TENS tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken".

Stimulatie van acupunctuurpunten bij misselijkheid en braken

Het gebruik van TENS tegen misselijkheid en braken berust op inzichten uit de acupunctuur. Bij een acupunctuurbehandeling zet de therapeut op specifieke acupunctuurpunten op het lichaam acupunctuurnaalden. Acupunctuurpunten kunnen echter ook door middel van TENS via elektroden worden gestimuleerd.

Daarvoor wordt op elk acupunctuurpunt een elektrode geplaatst en laagfrequente stroom (bijvoorbeeld 2 Hz) toegediend. Zo nodig kunnen de punten op deze manier tweemaal per dag worden gestimuleerd. Doorgaans worden voor deze vorm van elektrostimulatie kleine ronde TENS-elektroden gebruikt, om een zo hoog mogelijke stroomdichtheid op de acupunctuurpunten te bereiken.

TENS bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap: stimulatie van P 6 en 3E5

TENS bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschapUit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat stimulatie van acupunctuurpunt P 6 (Pericard 6 – ook wel Nei Guan genoemd) boven de nervus medianus, een zenuw in de pols, in veel gevallen misselijkheidsklachten kan verminderen. Acupunctuurpunt P 6 ligt ongeveer drie vingerbreedten vanaf “de polsplooi, aan de binnenzijde van de onderarm.

Hulp bij het bepalen van de plaats van acupunctuurpunt P 6.

De tweede elektrode wordt precies tegenover dit punt op de bovenzijde van de onderarm geplaatst. Op deze plaats ligt acupunctuurpunt 3E5.

De stimulatie duurt 10-15 minuten en kan ook preventief worden uitgevoerd. Als de zwangere zich vaak misselijk voelt, kan zij dus ook deze punten preventief behandelen, ook als zij op dat moment geen last heeft. De behandeling kan naar behoefte een paar keer per dag worden herhaald.

Acupunctuurpunt P 6 kan op verschillende manieren worden gestimuleerd:


  • door middel van TENS met elektroden
  • door middel van acupressuur (manuele druk op het punt met een vinger)
  • door middel van acupunctuurnaalden
  • door middel van een acupunctuurlaser

Behandeling met TENS en acupressuur kunnen zwangere vrouwen zelf thuis uitvoeren. (Laser)acupunctuurbehandelingen worden daarentegen door een therapeut (verloskundige, arts of alternatief zorgverlener) gegeven.
Er is in een aantal wetenschappelijke studies onderzoek verricht naar stimulatie van acupunctuurpunt P 6 voor de behandeling van misselijkheid en braken. Links naar deze onderzoeken vindt u in het menu studies.

F.A.Q

Meest gestelde vragen