Wat is EMS?
ELEKTRISCHE SPIERSTIMULATIE (ELECTRICAL MUSCLE STIMULATION)
EMS staat voor Electrical Muscle Stimulation, oftewel elektrische spierstimulatie. Daarbij worden spieren via de huid elektrisch gestimuleerd.
"Overleg altijd eerst met uw verloskundige of arts voordat u TENS tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken".
Elektrische spierstimulatie wordt vaak als sportgeneeskundige therapie en revalidatietechniek toegepast. Wanneer een patiënt na een blessure bijvoorbeeld een been een paar weken rust moet gunnen, kan met behulp van EMS verlies van spierweefsel worden voorkomen. EMS vindt echter ook toepassing bij sporters, om spieren op te warmen en sterker te maken. Na sportieve inspanningen kan EMS worden gebruikt voor spierherstel. Veel apparaten voor spierstimulatie hebben een massagefunctie en kunnen ook voor ontspanning worden gebruikt.
Elektrische spierstimulatie kan ook worden toegepast bij incontinentie. De behandeling helpt daarbij om de bekkenbodemspieren te activeren en te versterken.
Elektrische spierstimulatie is een vorm van fysiotherapie. Fysiotherapie heeft tot doel spieren, pezen en gewrichten te behouden en te herstellen. Het is daarom zinvol om EMS met andere fysiotherapeutische maatregelen te combineren. Bij incontinentie kan bijvoorbeeld bekkenbodemgymnastiek als ondersteuning dienen.
INDICATIES VOOR EMS
Elektrische spierstimulatie wordt onder andere gebruikt:
- om spieren te versterken
- om afbraak van spierweefsel te voorkomen
- bij incontinentie (zowel urine-incontinentie als ontlastingsincontinentie)
- om verhoogde spierspanning te verlagen en spieren los te maken
- voor de behandeling van spier- en zenuwafwijkingen bij een verlamming door hersenletsel, bijvoorbeeld na een beroerte
HET GEBRUIK VAN EMS-APPARATEN
Met apparaten voor spierstimulatie worden doelgericht bepaalde spieren of spiergroepen getraind. Daarbij worden via elektroden, die op de huid worden geplakt, elektrische impulsen aan de betreffende spieren afgegeven. Bij revalidatie en incontinentiebehandeling kunnen in plaats van elektroden ook sondes worden gebruikt. Deze worden als een soort tampon in de vagina of de anus ingebracht. Op die manier kunt u de bekkenbodemspieren ’ter plekke’ trainen.
Net als bij TENS-apparaten kunt u bij EMS-apparaten de stroomsterkte naar eigen voorkeur instellen. Zo houdt u de intensiteit van de stimulatie zelf in de hand.
HOE WERKT EMS?
Onze spieren worden door middel van elektrische impulsen uit de hersenen aangestuurd. De zenuwen die de spier innerveren ‘vertellen’ de spiervezels met elektrische signalen of ze zich moeten aanspannen of ontspannen.
Bij gebruik van een EMS-apparaat wordt de aansturing van de spieren gedeeltelijk overgenomen. Bij voldoende stroomsterkte wordt de spier geactiveerd, zonder dat deze bewust aangespannen wordt. Zo kunnen de spieren versterkt en de doorbloeding verbeterd worden. Een verhoogde doorbloeding verbetert bijvoorbeeld ook de zuurstofvoorziening en stofwisseling van de spiervezels. Naarmate de spieren vaker, intensiever en langer worden gestimuleerd, neemt hun conditie en belastbaarheid toe.
Bij incontinentietherapie worden EMS-apparaten meestal gebruikt om de bekkenbodemspieren te versterken. Na de geboorte van een kind zijn deze spieren vaak flink uitgerekt. Door stroomstimulatie worden ze weer geactiveerd. Ook voor de behandeling van ontlastingsincontinentie, bijvoorbeeld als gevolg van een perineumruptuur (‘inscheuren’) of spierletsel bij de bevalling, is deze vorm van elektrotherapie geschikt.
CONTRA-INDICATIES EN VOORZORGSMAATREGELEN BIJ EMS
Wanneer mag u EMS niet gebruiken? Kijk hiervoor onder Contra-indicaties en bijwerkingen. Hier staat ook welke voorzorgmaatregelen u in acht moet nemen bij het gebruik van EMS in het algemeen en in het bijzonder tijdens de zwangerschap.