Ben ik zwanger? Wat zijn de symptomen en hoe weet ik het zeker?

Wanneer jij en je partner hebben besloten dat jullie klaar zijn voor een kindje en graag een gezin willen vormen, is dat iets heel speciaals. Misschien hebben jullie het pas net naar elkaar uitgesproken of zijn jullie al eventjes aan het proberen om zwanger te raken. Inmiddels heb je het gevoel dat er iets veranderd is aan je lichaam en vraag je je af of het nu dan eindelijk zo ver is. Ben je daadwerkelijk zwanger? Hoe kun je dit weten en wat zijn de symptomen waar je op kunt letten? We geven je graag wat houvast, zodat jij jouw zwangerschap zo snel mogelijk ontdekt!

De eerste aanwijzing

Eigenlijk duurt de gemiddelde zwangerschap ‘slechts’ 38 weken in plaats van de veelgenoemde 40 weken. De 40 weken worden vaker gebruikt om de zwangerschap te tellen, omdat de eerste twee weken ook meegeteld worden na de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting is echter twee weken later pas, nadat je voor het laatst ongesteld werd. Eigenlijk ben je dus maar 38 weken zwanger en heb je niet direct na je laatste ongesteldheid symptomen van een zwangerschap. De kans is groot dat de eerste aanwijzing zich vier weken later meldt, wanneer je niet volgens planning ongesteld wordt. Natuurlijk is geen enkele cyclus hetzelfde en kan het vaker voorkomen dat de menstruatie op zich laat wachten door bijvoorbeeld veel stress of andere factoren. Maar, je kunt natuurlijk ook daadwerkelijk zwanger zijn! Als je het echt zeker wilt weten kun je tijdens een van de volgende dagen een zwangerschapstest doen. Houd er rekening mee dat het soms nog iets te vroeg is voor een test en dat je een vals negatief kunt krijgen, dus ons advies is om meerdere testen te kopen en om de dag eens te testen om het zeker te weten.

De symptomen van een zwangerschap

Naast het uitblijven van je menstruatie kun je ook andere symptomen ervaren, al best snel nadat je zwanger geraakt bent. Je kunt namelijk al binnen twee weken na de bevruchting last krijgen van enkele symptomen. Denk hierbij aan symptomen die lijken op die van een heftige menstruatie. Zo kunnen je borsten gevoelig zijn en opgezet voelen, je tepels groter en donkerder zijn, je kan je erg misselijk voelen of juist enorme eetbuien ervaren of je kan je ontzettend uitgeblust voelen. Ook kan het voelen alsof je een blaasontsteking hebt, waardoor je buikpijn ervaart en vaak naar het toilet moet. Kortom, allerlei symptomen die erg uiteenlopen. Maar als je er meerdere tegelijk ervaart zal je al snel doorhebben dat er iets ‘niet klopt’ en je je anders voelt dan normaal. 

Relax! Het komt vanzelf

Onthoud het volgende; zwanger worden gaat niet vanzelf. Het staat los van hoe graag je het wilt en hoe vaak je het probeert. Wanneer jij en je partner hebben besloten om er samen voor te gaan, kan het gemakkelijk nog een paar maanden duren voordat het lukt. Probeer dit dus los te laten en jezelf te behoeden van de maandelijkse teleurstelling, zodat het je leven niet gaat beheersen. Wees geduldig en laat je lichaam haar eigen tempo bepalen. Pas als jullie het écht al een flinke tijd aan het proberen zijn, is het wellicht een idee om naar de huisarts te gaan en wat checks uit te voeren. Voor die tijd moet je vooral genieten van het idee dat jullie binnenkort misschien niet meer met z’n tweeën zijn en hoe spannend deze nieuwe fase is!

Wist je dat je de TENS ook in het begin van je zwangerschap kunt gebruiken tegen misselijkheid en rugpijn? Zo kun je alvast kennismaken met het apparaat en tegelijkertijd wat kwaaltjes verminderen!

Lees ook...