Sporten tijdens de zwangerschap: goed idee of niet?

Sporten tijdens de zwangerschap is een goede manier om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven tijdens de zwangerschap – mits je medische situatie het toelaat uiteraard. Regelmatig sporten kan helpen bij het verminderen van zwangerschapskwaaltjes, het versterken van de spieren en het voorbereiden op de bevalling. Lees meer over fitnesstraining vóór, tijdens en na de zwangerschap!

Fitnesstraining vóór, tijdens en na de zwangerschap

Het is belangrijk om een goede conditie te hebben voordat je zwanger wordt – dit kan helpen de zwangerschap en de bevalling soepel te laten verlopen. Als je al regelmatig aan sport doet, dan is het over het algemeen veilig om ermee door te gaan tijdens de zwangerschap. Het is wel aan te raden om de intensiteit en de frequentie van de trainingen aan te passen. Als je eenmaal bevallen bent, is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven te herstellen. Meestal wordt aangeraden om ongeveer zes weken te wachten voordat je weer begint met lichte cardio- en krachttraining. Het is ook belangrijk om de intensiteit en frequentie van de trainingen langzaam op te bouwen.

Onze TENS-apparaten hebben een EMS spierstimulatieprogramma waarmee je bil-, buik, en bekkenbodemspieren kunt trainen. Je kunt er ook voor kiezen een speciaal EMS-fitnessapparaat aan te schaffen. EMS-fitnessapparaten kunnen helpen de spieren zonder zware inspanning weer op te bouwen. De meeste EMS-apparaten maken gebruik van 2 of 4 kanalen, waarbij per kanaal twee elektroden worden aangesloten. 

Overleg altijd eerst met je arts of verloskundige vanaf welk moment het in jouw geval zinvol is om met gerichte fitnesstraining te beginnen. Na een keizersnede mogen de buikspieren de eerste acht weken na de operatie niet worden belast.

Voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

  • Verbeterde fysieke en mentale gezondheid. Sporten tijdens de zwangerschap zorgt voor een verbeterde fysieke en mentale gezondheid. waardoor de bevalling soepeler kan verlopen. Het uithoudingsvermogen wordt vergroot en de spieren worden sterker. 
  • Vermindering van zwangerschapskwaaltjes. Door regelmatig te bewegen verbeter je de bloedcirculatie waardoor zwellingen en spataderen minder worden. Daarnaast werkt het goed tegen misselijkheid, vermoeidheid en rugpijn tijdens de zwangerschap.
  • Minder risico op complicaties. Onderzoek toont aan dat sporten tijdens de zwangerschap kan helpen om het risico op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie en vroegtijdige bevalling te verminderen.
  • Verbetering van de stemming. Tijdens het sporten wordt er endorfine aangemaakt wat een positief effect heeft op je stemming. Daarnaast helpt het om stress te verminderen en het zelfvertrouwen een boost te geven.
  • Betere slaapkwaliteit. Sporten vermindert rusteloze benen en krampen. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Er gaat niets boven een goede nachtrust. Zeker als je al bevallen bent!
 
 

Lees ook...