Zo voorkom je misselijkheid tijdens je zwangerschap

Je hoort regelmatig de term ‘morning sickness’, wat zou duiden op misselijkheid tijdens de zwangerschap. Helaas komt dit niet alleen in de ‘morning’ voor, maar kan je je op elk moment van de dag misselijk en ziek voelen. De meeste vrouwen hebben voornamelijk in het eerste trimester last van deze misselijkheid, waardoor het begin van je zwangerschap erg naar ervaren kan worden. Er zijn echter wel een paar trucjes die je kunt toepassen om de misselijkheid te verminderen, dus we helpen je graag uit de brand. Zo kun jij je focussen op het kleine wonder wat in jouw buik groeit, in plaats van waar het dichtstbijzijnde toilet is.

Pas je eten en drinken aan

Het is helemaal niet gek als je tijdens je zwangerschap je favoriete eten even niet meer kunt uitstaan. Misschien was je hiervoor wel dol op vis, maar krijg je nu al braakneigingen als je er überhaupt aan denkt. Luister goed naar je lichaam en ga jezelf geen eten forceren omdat je het eerst wel heel lekker vond. Er zijn meerdere dranken die de misselijkheid tegen kunnen gaan, zoals gember- of kamillethee, melk of zelfs cola. Er zijn ook vrouwen waarbij kauwgom of een lolly de misselijkheid vermindert. Maar het blijft experimenteren wat voor jou het beste werkt. Daarnaast helpt het veel vrouwen om wat lichts te eten voordat ze uit bed komen. Zo kun je bijvoorbeeld wat kleine snacks op je nachtkastje zetten, zoals rijstwafels, crackers of iets anders zonder heftige geur of smaak. Eet deze direct nadat je wakker wordt en de kans is groot dat je je prima voelt wanneer je het bed uitstapt voor je ‘echte’ ontbijt. Probeer alles uit om erachter te komen wat bij jou goed werkt. Als je eenmaal de winnaar gevonden hebt moet je deze items gewoon de komende weken op voorraad hebben.

Klachten verminderen met de TENS

Je huid, organen en spieren staan constant met elkaar in verbinding. Wanneer je last hebt van verschillende pijntjes, kunnen diverse therapieën zoals acupunctuur heel goed werken om de pijn te verlichten. Natuurlijk is het niet zo handig om elke dag naar een therapeut te gaan, maar je kunt dit effect ook thuis nabootsen. Met een apparaat als de OmniTENS XP+ van MaMMaTENS kun je specifieke acupunctuurpunten stimuleren en hierdoor misselijkheid tegengaan. Plaats deze bijvoorbeeld op de pols en geef het apparaat een kwartier de tijd om haar werk te doen. Je kunt dit ook preventief doen, om de misselijkheid compleet te vermijden.

Vraag je partner om hulp

Een zwangerschap doe je (in de meeste gevallen) samen. Misschien voelt het voor jou als zwangere vrouw niet zo, maar uiteindelijk moet je er samen doorheen. Precies om die reden mag je je partner ook best om hulp vragen. Denk hierbij aan kleine klusjes als het legen van de prullenbak die nare geuren verspreidt waar je misselijk van wordt of om grote stressfactoren te verminderen. Geuren en stress hebben ontzettend veel invloed op jouw lichaam en kunnen er dus ook voor zorgen dat je je niet lekker voelt. Het is daarom echt niet te veel gevraagd van je partner om wat klusjes van jou over te nemen, zodat jij in alle rust je eigen lichaam en ongeboren baby in de gaten kunt houden.

Lees ook...