Wat kost een baby per maand?

Of je nu al zwanger bent of pas net besloten hebt dat je kinderen zou willen, er komen een aantal minder romantische zaken bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het financiële gedeelte, want het is geen geheim dat kinderen nu eenmaal veel geld kosten. Hoewel baby’s in het eerste jaar nog niet heel veel kunnen doen, hebben ze wel een hoop zorg en spullen nodig.  We geven je graag wat duidelijkheid over het financiële plaatje, zodat je een idee hebt van wat je kan verwachten. Dan kun je alvast beginnen met sparen!

Gemiddelde kosten

Volgens het CBS zijn we gemiddeld 17% van het gezamenlijke netto-inkomen kwijt aan een eerste kind, wat in absolute cijfers neerkomt op zo’n tienduizend euro in het eerste jaar. Voor een tweede kind gaat het in totaal om 26% van het netto-inkomen. Het NIBUD heeft een lijstje gemaakt van de gemiddelde kosten die je uit moet geven voor een pasgeboren baby. Denk hierbij aan kleding, verzorging en de inrichting van de babykamer. In totaal wordt hier gemiddeld €688,- aan uitgegeven. Daarnaast komen er nog andere kosten bij kijken, zoals een kinderwagen, autostoeltje, babyfoon en andere producten. Deze komen neer op zo’n €36,50 per maand, maar dit verschilt ook per gezin. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een traphekje nodig of een flessenverwarmer. Kinderwagens kun je bijvoorbeeld ook veel tweedehands kopen, dus het ligt er maar net aan wat voor keuzes jij zelf maakt.

Verminderde inkomsten?

Als je normaal gesproken in loondienst werkt, zal je tijdens je zwangerschapsverlof gewoon doorbetaald krijgen. Toch wil je met een pasgeboren baby misschien wat minder gaan werken als ouders, of zal een van de twee minder uren per week werken. Houd er dus rekening mee dat er ook een verandering van inkomsten kan komen in de loop der tijd. Je zal natuurlijk op een gegeven moment voor de keuze komen te staan of je voor een opvang kiest of zelf vrij neemt. Daarnaast ben je erg afhankelijk van bijvoorbeeld opa’s en oma’s die kunnen oppassen, die geen geld kosten. Dit verschilt uiteraard per situatie. Toch kan je ook een kleine financiële meevaller krijgen, waaronder kinderbijslag en misschien wel extra toeslag. Als je minder dan een bepaald bedrag per maand verdient, kan je namelijk berekenen of je recht hebt op een extra toeslag. Hetzelfde geldt als je alleenstaande ouder bent. Controleer dit dus goed, want dit kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen!

Enkele tips

Misschien heb je deze tekst gelezen en ben je een beetje geschrokken van de bedragen. Maak het jezelf niet te moeilijk, want er zijn een hoop manieren om te kunnen besparen. Kinderen groeien in de eerste fase ontzettend hard, waardoor het lijkt alsof je kleding kunt blijven kopen. Dit hoeft echter helemaal niet. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden en familie of ze nog babykleding hebben van hun eigen kids en struin wat Facebookpagina’s en sites als Marktplaats af. Vaak worden hier vuilniszakken vol met zo goed als nieuwe babykleding gratis of tegen een zacht prijsje weggegeven. Ook kun je veel dure spullen, zoals een autostoel of kinderwagen, vaak tweedehands vinden voor de helft van de prijs. Jouw pasgeboren baby zal zich hier echt niet druk om maken! Daarnaast hoef je echt niet alle hippe trends wat betreft babyspullen te volgen. Kies enkel de spullen en handigheidjes uit die jij daadwerkelijk wil gebruiken en voorkom dat je je helemaal gek laat maken door overbodige spullen die je echt niet nodig hebt.

Wist je dat je de TENS kunt huren voor een bepaalde periode? Zo hoef je het apparaat niet aan te schaffen, wat ontzettend scheelt in de kosten. Daarnaast kun je checken bij je verzekeraar of de TENS in je zorgpakket zit. Dan kun je hem bestellen en de kosten terugvragen bij je zorgverzekeraar!

Lees ook...