Herstel na de bevalling: tips en oefeningen

Het krijgen van een kindje is een mooie, maar ook ingrijpende gebeurtenis. Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Herstel na de bevalling is dan ook een belangrijk onderwerp waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Wij geven je graag een aantal handige tips en fijne oefeningen die je kunnen helpen bij het herstelproces.

Tips voor een spoedig herstel na de bevalling

Neem voldoende rust

Rust en slaap zijn essentieel voor het herstel na de bevalling. Het is daarom belangrijk om voldoende rust te nemen en te zorgen voor een prettige slaapomgeving. Hierbij kun je denken aan het creëren van een rustige en donkere slaapkamer (ook fijn voor een middagdutje) en het vermijden van overmatig gebruik van elektronische apparaten.

Beweeg regelmatig

Hoewel rust belangrijk is, is het ook goed om na de bevalling in beweging te blijven. Door te bewegen verbeter je de doorbloeding en zorg je ervoor dat de spieren weer sterker worden. Begin hier wel rustig mee en luister goed naar je lichaam. Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Het is niet nodig om meteen weer intensief te gaan sporten.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is belangrijk voor het herstel na bevalling. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Eet ook voldoende groente en fruit en eet zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.

TENS-apparaat

Naast voldoende rust, beweging en gezonde voeding kan een TENS-apparaat helpen bij het verminderen van pijn en ongemakken na de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan rug- en bekkenpijn of incontinentieklachten. Daarnaast hebben onze TENS-apparaten allemaal een EMS spierstimulatieprogramma waarmee je bil-, buik, en bekkenbodemspieren kunt trainen. Het apparaat is gemakkelijk in gebruik, heeft geen bijwerkingen en kan langere tijd worden gebruikt. Overleg altijd met een zorgprofessional voordat je besluit een TENS-apparaat te gebruiken.

Oefeningen na de bevalling

Er zijn specifieke oefeningen die je kunnen helpen bij het herstel na de bevalling. Hieronder vind je een aantal oefeningen die je thuis kunt doen.

  • Bekkenbodemoefeningen zijn belangrijk voor het herstel van de bekkenbodemspieren. Span de spieren rond de anus en vagina aan alsof je de plas ophoudt. Houd dit 5 tot 10 seconden vast en ontspan daarna. Doe dit 10 keer achter elkaar en herhaal dit 3 keer per dag.
  • Na de bevalling kunnen schouder- en rugklachten ontstaan door het dragen en voeden van de baby. Het is daarom belangrijk om oefeningen te doen om deze klachten te verminderen. Ga bijvoorbeeld op handen en knieën zitten en beweeg je rug omhoog (bol) en omlaag (hol).
  • Het versterken van de buikspieren kan helpen bij het verminderen van rugklachten en het verbeteren van de houding. Begin hier wel rustig mee en luister goed naar je lichaam. Ga bijvoorbeeld op je rug liggen en breng je benen omhoog, buig ze en breng ze weer terug.

Lees ook...