Kun je baby nagels het beste knippen of vijlen?

Bijna alle baby’s worden geboren met tien vingers en tien teentjes met nageltjes. Hoewel je zou denken dat alles aan je baby lekker zacht is, kunnen de nageltjes verraderlijk scherp zijn. Nu zijn er verschillende soorten manicuresetjes te koop voor de babynagels, maar vanaf wanneer moet je dit gaan bijhouden en wat voor tools kun je hier het beste voor gebruiken? We geven je graag wat antwoorden op deze vragen.

Waarom een manicure?

Ten eerste is het belangrijk om te snappen waarom je je baby regelmatig zou moeten voorzien van een manicure. Misschien vind je het idee iets te overdreven, maar het principe hiervan is puur praktisch. Hoewel de nageltjes nog erg buigzaam zijn in de eerste levensfase, kunnen ze wel erg scherp zijn. Hierdoor kunnen ze zichzelf verwonden en krabbelen in het gezicht, wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Vanaf wanneer houd je het bij?

Dan de volgende vraag; vanaf wanneer is het belangrijk om de nagels bij te houden? De nagels van baby’s groeien een stuk sneller dan jouw eigen nagels, dus de kans is groot dat je hier al snel mee moet beginnen. Hoe vaak je aan de slag moet verschilt per baby, maar de ervaring leert dat je toch wel wekelijks in de weer bent met de nagels. Zo weet je zeker dat ze nooit te scherp worden. In de eerste drie maanden kun je het beste de nageltjes wat vijlen met een kartonnen vijltje. Zoals eerder genoemd zijn de nagels nog erg kwetsbaar en kun je ze gemakkelijk omvouwen, waardoor knippen pijnlijk kan zijn voor je baby. Pas na zo’n vier maanden is het verstandig om er een knipschaartje bij te pakken. Evalueer vooral ook zelf of de nageltjes al sterk genoeg zijn. Als je ze liever blijft vijlen is dit natuurlijk helemaal prima, dus doe gewoon wat goed voelt voor jou en voor je kindje.

Hoe ga je te werk?

Er zijn tegenwoordig manicuresetjes en apparaatjes te koop om de babynagels te vijlen, maar je hoeft hier echt niet direct in te investeren. Een kartonnen vijltje is in het begin voldoende. Vijl – net zoals bij je eigen nagels – één kant op om scheurtjes en scherpe randjes te voorkomen. Je kunt dit het beste doen als je baby rustig slaapt of op de commode ligt. Na zo’n vier maanden kun je dus met een nagelknipper aan de slag en waarschijnlijk kun je hem of haar dan ook in een zitstoeltje zetten. Houd de handjes goed vast, zodat ze hun armpjes niet gemakkelijk weg kunnen trekken. Zo voorkom je dat je verkeerd knipt en je je baby een angst voor nagels knippen aanleert.

Het lukt niet, wat nu?

Het kan gebeuren dat nagels knippen of vijlen in het begin echt een gevecht lijkt. Je kindje weigert mee te werken, zwaait steeds met de armen of benen en hierdoor voel jij je niet comfortabel genoeg om met een schaar aan het werk te gaan. Accepteer dat dit even de situatie is en kijk voor tijdelijke alternatieven. Zo zijn er wantjes gemaakt, speciaal voor deze situatie, waardoor je baby zichzelf niet kan openkrabben. Ook kun je wat vaseline op de wangen smeren om huidschade te voorkomen. Dit is echter niet een lange termijn oplossing (de nagels groeien door!), maar kun je tijdelijk inzetten als het echt even niet lukt.

Lees ook...