Hoe regel je de zorgverzekering van je baby?

Verwacht je een kindje of is je baby kortgeleden geboren? Wat ontzettend spannend en wat komt er een hoop op je af! Zo ook de zorgverzekering waar je je kindje voor moet aanmelden. Je hoeft hier echt geen middag voor uit te trekken, maar het is wel verstandig om goed te kijken bij welke ouder je het kindje inschrijft én dat je dit natuurlijk op tijd doet. We vertellen je graag alles over de inschrijving van je kindje bij je zorgverzekeraar. Lees snel verder!

Schrijf je baby op tijd in

Als eerste is het belangrijk om je pasgeboren baby zo snel mogelijk in te schrijven bij je zorgverzekeraar. Dit hoeft niet direct tijdens de kraamweek, want je mag best even de tijd nemen om te wennen aan je nieuwe leven met een kindje. Je krijgt vier maanden van je zorgverzekeraar om je baby in te schrijven. Als je dat binnen deze termijn doet, worden namelijk alle basiskosten vanaf de geboorte tot die tijd vergoed. Schrijf je je baby pas na vier maanden in bij de zorgverzekeraar, dan bestaat de kans dat je zelf moet opdraaien voor bepaalde kosten vanaf de bevalling.

Op welke ouder inschrijven?

Je schrijf je baby in bij een van de ouders, omdat je voor kinderen tot en met achttien jaar geen premie hoeft te betalen. Het maakt in principe niet uit bij wie je de baby inschrijft, maar als je het slim doet schrijf je je kindje in bij de ouder die het meest aanvullend verzekerd is. Je betaalt hier namelijk vaak niets extra’s voor en je kindje kan dan ook gebruik maken van deze aanvullende verzekering. Let wel op dat jouw eigen premie hierdoor niet omhooggaat, want er zijn verzekeraars die hier extra premiekosten voor in rekening brengen. Hoewel alle zorgkosten van een baby bijna allemaal binnen de basisverzekering vallen, is het alsnog verstandig om voor extra zekerheid te kiezen. Je betaalt geen eigen risico voor je kind totdat zij achttien jaar zijn geworden en de overheid bepaalt elk jaar wat er in het basispakket zit. Dit verschilt dus niet per zorgverzekeraar.

Welke gegevens heb je nodig?

Wanneer je kindje is geboren is het belangrijk om dit binnen drie (werk)dagen aan te geven bij de gemeente. Hij of zij krijgt dan een eigen burgerservicenummer, welke je nodig hebt voor de inschrijving van onder andere de zorgverzekering. Je kunt de verzekeraar bellen of de gegevens invoeren via de website, waarbij je je eigen polisnummer nodig hebt. In totaal heb je dus de volledige naam van je kindje nodig, het BSN en jouw eigen gegevens van je zorgverzekering. Zo heb je de inschrijving voor de zorgverzekering binnen enkele minuten geregeld.

Andere verzekeringen?

Vergeet ook niet om je andere verzekeringen eens onder de loep te nemen. Wellicht is het namelijk handig om je inboedelverzekering, opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering te checken, aangezien je een hoop nieuwe spullen moet kopen en ongelukjes in een klein hoekje zitten. Actie hierbij is niet direct vereist, maar toch goed om even zeker te weten! In december kun je nog overstappen, dus maak hier vooral gebruik van.

Lees ook...