Zwanger van een tweeling? Vind hier alles wat je moet weten!

Wist je dat? Ongeveer één op de 80 zwangerschappen is een tweelingzwangerschap. Meestal wordt een tweelingzwangerschap ontdekt tijdens de eerste echo, vanaf de zesde week is er op de echoscopie al te zien of er één of twee baby’tjes groeien in je buik. En gelukkig maar, want dan heb je in ieder geval nog genoeg tijd om je voor te bereiden op de komst van twee baby’s! Zwanger van een tweeling? Vind hier alles wat je moet weten!

 

Een- of twee-eiige tweeling

Je bent zwanger van een tweeling, maar zijn ze een- of twee-eiig? Wanneer er een dubbele eisprong heeft plaatsgevonden is het een twee-eiige tweeling. De baby’s hebben een eigen DNA, ze kunnen best op elkaar lijken maar niet identiek. Zijn er niet twee eicellen bevrucht, maar één? En groeit dit uit tot een tweeling? Dan hebben we het over een eeneiige tweeling! De baby’tjes lijken dan als twee druppels water op elkaar.

Het verloop van een tweelingzwangerschap

Meestal vraagt een tweelingzwangerschap meer van het lichaam dan een eenlingzwangerschap. Het eerste trimester en zélfs daarna nog, kan zwaar zijn. De kans op typische zwangerschapskwaaltjes (Tip: TENS-apparaat!) is bij een tweelingzwangerschap groter. Denk aan misselijkheid, braken en vermoeidheid. Máár dit is natuurlijk heel persoonlijk! De één danst fluitend door ieder trimester en een ander omarmd iedere dag de toiletpot. Bij een tweelingzwangerschap komt ook vaak bloedarmoede voor, hiervoor kun je preventief ijzertabletten en extra foliumzuur innemen. Bovendien draag je natuurlijk veel meer gewicht met je mee wanneer je in verwachting bent van een tweeling. En je buik groeit veel sneller! Dit kan voor bepaalde ongemakken zorgen, zoals: rugpijn, harde buiken, slecht slapen en zwangerschapsstrepen op de huid (striae). But hey, it’s all worth it! 😉 Na het tweede trimester loopt de groei van de kindjes meestal wat terug. Een goed verloop van de zwangerschap tijdens het derde trimester is dus belangrijk voor de groei en ontwikkelingen van de nog ongeboren tweeling. Tweelingen hebben gemiddeld een lager geboortegewicht. Het gemiddelde geboortegewicht is in Nederland 3500 gram. Voor tweelingen is dit 2500 gram.

Kortere zwangerschap

Een tweelingzwangerschap is vaak een paar weken korter dan een wanneer je zwanger bent van één kindje. De baby’tjes worden vaak tussen de 36 en 38 weken geboren. Na 38 weken kunnen er complicaties ontstaan. De belangrijkste complicaties zijn vroeggeboorte en het achterblijven in groei van één of beide kindjes.

Wanneer is de kans op een tweeling of meerling groter?

  • Wanneer er tweelingen of meerlingen in de familie van jou en je partner voorkomen;
  • Als je rond de 25 jaar bent is de kans op een tweeling 1 op 90, wanneer je 40 bent is dit 1 op 60;
  • Wanneer je zwanger wordt door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling. Door de extra hormonen kunnen er meerdere eitjes worden bevrucht. Bij IVF worden er soms ook meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst.

Komt jouw bevalling steeds dichterbij? Lees dan hier meer over de verschillende soorten pijnbestrijding tijdens de bevalling!

Lees ook...