Deze 4 babykwaaltjes komen het vaakst voor

Wanneer je jouw pasgeboren baby in je handen hebt, zal je je waarschijnlijk direct zorgen maken over de gezondheid. Baby’s zijn nu eenmaal erg kwetsbaar en je wilt er natuurlijk alles aan doen om ze gezond te houden. Toch kunnen ze af en toe nog last hebben van wat veelvoorkomende babykwaaltjes die best nog even vervelend kunnen zijn. Hoe weet je wanneer je actie moet ondernemen of dat je gewoon even wat geduld moet hebben totdat het probleem zichzelf oplost? We hebben een lijstje met de meest voorkomende babykwaaltjes.

Spruw

Spruw is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij baby’s. Ze krijgen dan witte vlekjes op de tong en de binnenkant van de wangetjes, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door het drinken van melk. Het maakt geen verschil of ze borstvoeding krijgen of flesvoeding, want het kan bij beide varianten voorkomen. Het is een besmettelijke infectie met de candidaschimmel, waarvoor je echt naar de huisarts moet. Je kindje krijgt hier medicatie voor om de schimmel tegen te gaan.

Darmkrampen

Elke baby heeft wekelijks of zelfs dagelijks wel eens darmkrampen, omdat de darmen nog niet volledig volgroeid zijn vlak na de geboorte. Hierdoor zijn ze wat gevoeliger, waardoor baby’s snel last krijgen van krampen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze te snel drinken of te veel lucht happen tijdens het drinken. Ze gaan dan trappelen met de beentjes en kunnen erg huilerig worden, vlak na het voeden. Je kunt dit proberen tegen te gaan door de tijd te nemen tijdens het voeden of bijvoorbeeld al wat melk kolven voordat je ze de borst geeft. Hierdoor gaan de eerste slokken wat minder snel. Als ze last hebben van krampen kun je over hun buikje wrijven, ze een warm bad geven of fietsbewegingen maken met de beentjes terwijl ze op hun rug liggen.

Luieruitslag

Bijna elke baby heeft wel eens last van luieruitslag, doordat de randen van de luier rond de beentjes schuurt. Hierdoor krijgen ze schurende plekjes op de benen of billen, wat voor irritatie kan zorgen. Vooral als er dan ook nog ontlasting bij komt kijken kan het erg pijnlijk worden voor je baby. Het is dan voornamelijk de bedoeling om de luier wat vaker te verschonen, waardoor er zo min mogelijk bacteriën bij komen kijken. Daarnaast kun je de schrale plekjes wat invetten met crème en deze goed laten intrekken voordat je een schone luier aantrekt.

Berg

Berg is een veelvoorkomend kwaaltje bij pasgeboren baby’s, wat als een soort roos op het hoofdje zit. Wanneer ze geboren worden blijft er een laagje vernix zitten, wat als een beschermlaag in de baarmoeder dient. Wanneer ze last hebben van berg zitten er schilfertjes en korstjes op de hoofdhuid. Je hoeft je geen zorgen te maken, want dit komt niet door de verzorgingsproducten die je gebruikt en dit is ook verder niets schadelijks voor je kind. Het probleem zal zich ook vanzelf weer oplossen.

Bij alle kwaaltjes geld; gaan ze niet binnen een paar dagen weg of twijfel je naar de huisarts te gaan om het te controleren? Gewoon doen, want niets maakt ouders meer onzeker dan de gezondheid van hun baby. Je kunt beter iets te voorzichtig zijn dan dagen rond blijven lopen met een knagend gevoel.

Lees ook...