Baby verkouden? Met deze 7 tips is jouw baby er zo vanaf!

Je baby snottert, hoest en heeft last van hangerigheid. Je hebt de ene snottebel net weggeveegd, waarna de volgende alweer op komst is. Is jouw baby verkouden en heb je je handen er vol aan? Dat gebeurt natuurlijk wel eens, zeker omdat de weerstand van je baby nog niet heel hoog is tegen virussen. Probeer niet direct in de paniek te schieten en kalm te blijven. Deze paar dagen gaan ook wat extra energie van jou vragen, dus dan is het wel zo fijn als je rustig na kunt denken. We geven je graag een paar tips om de baby verkoudheid te bestrijden.

1. Neusspray voor baby’s

Wist je dat er ook neussprays speciaal voor baby’s gemaakt zijn? Dit zijn een milde variant van een ‘normale’ neusspray, waarbij vaak enkel water en een zoutoplossing op de ingrediëntenlijst staan. Dit is dus een vrij natuurlijke medicatie voor de verkoudheid van je baby, welke ervoor zorgt dat hij of zij weer beter kan ademen.

2. Extra vocht toedienen

Deze tip moet je op meerdere manieren opvatten. Je baby raakt sneller uitgedroogd door het huilen, snotteren en de slijmproductie in de keel. Hierom mag je je baby best meer melk of water geven, om te voorkomen dat ze uitdroogt. Daarnaast is het aan te raden om een luchtbevochtiger toe te voegen aan de babykamer, want dat zorgt voor de oplossing van slijm in de keel. Ga absoluut niet stomen boven kokend water, want dat is veel te heet voor het tere babyhuidje.

3. Zorg voor frisse lucht

Het is belangrijk dat je baby voorzien wordt van frisse lucht. Laat de babykamer dus regelmatig lekker luchten door het raam open te zetten of hier een air purifier neer te zetten. Let wel op, want het is niet de bedoeling dat je je baby op de tocht legt. Hierdoor wordt de verkoudheid alleen maar erger!

4. Een ui naast het bed

Een tip van oma die nog steeds door veel mensen gebruikt wordt! Een doorgesneden ui naast het bed kan helpen de luchtwegen van je kindje vrij te maken, waardoor ademen makkelijker wordt. Zo zorg je ervoor dat je baby beter slaapt en sneller herstelt van de verkoudheid.

5. Verschoon alles nét iets vaker

Als je kindje ziek is of gewoon erg verkouden, is de kans groot dat ze wat meer zweten en snotteren. Om die reden mag je het ledikantje en de kleertjes iets vaker verschonen. Zo was je alle bacteriën weg en geef je je baby wat meer comfort tijdens een fysiek zware tijd.

6. Neus snuiten

Het snuiten van de neus kan helpen om snot weg te krijgen uit de luchtwegen. Maar hoe doe je dit bij een baby die niet weet hoe hij de neus moet snuiten? Je kunt hier een beetje mee helpen door een neusgat zachtjes dicht te houden en de mond te sluiten. Zo zal je baby lucht door het andere neusgat blazen, waardoor het snot mee kan komen. Forceer dit niet teveel, want het kan best onprettig zijn.

7. Wees geduldig

Een baby heeft een lage weerstand en kan daardoor wel bijna maandelijks verkouden zijn. Probeer rustig te blijven en de dagen uit te zitten, want het gaat vanzelf weer over. Houd je vast aan het volgende idee: elke keer dat je baby verkouden is, bouwt hij of zij weerstand op. Zo help je de gezondheid van je kindje versterken. Zet hem op!

Lees ook...