Zorgverzekering en zwangerschap; waar moet je op letten?

Ben je op dit moment zwanger en uitgerekend in 2022 of hoop je het aankomende jaar op een zwangerschap? Dan zijn er een paar aandachtspunten wat betreft je zorgverzekering. Iedereen pakt in december de kans op over te stappen van zorgverzekeraar en wellicht is het verstandig als jij de zorgverzekeraars even naast elkaar legt. Wat vergoeden ze, waar heb je recht op en wat is vooral heel handig om te weten als het op een zwangerschap aankomt? We geven je graag wat tips, zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Zorgverzekering aanpassen zwangerschap

Het is logisch dat je andere zorg nodig hebt wanneer je zwanger bent, dan in je ‘gewone’ dagelijks leven. Je hebt allemaal afspraken op de planning in het ziekenhuis voor bijvoorbeeld de eerste controle na twee maanden, de twintigwekenecho en allerlei checks aan het einde van je zwangerschap. Bij elkaar ga je dus heel wat specialisten zien, wat een hoop dure uren zijn. Je zal een verloskundige moeten vinden, meerdere keren langs de huisarts moeten gaan, kraamzorg moeten zoeken en bedenken waar je wilt bevallen. Gelukkig worden deze kosten en afspraken door alle zorgverzekeraars in het basispakket gedekt, maar je moet even goed kijken naar de aanvullende verzekering. Wellicht heb je na je bevalling fysiotherapie nodig of wil je voordat je bevalt naar een zwangerschapscursus om meer te leren over je bevalling. Het kan zomaar zijn dat je extra kraamzorg nodig hebt of dat je graag gebruik wilt maken van een TENS-apparaat wat jouw pijn kan verlichten voor, tijdens of na de bevalling. Kortom, voor dit soort zaken moet je de aanvullende verzekering raadplegen, wat bij elke zorgverzekeraar anders is.

Eigen risico en aanvullende verzekering

Voor sommige kosten geld er geen eigen risico, terwijl ze wel onder je basisverzekering vallen. Denk bijvoorbeeld aan de verloskundige zorg en kraamzorg. Voor andere zorg zoals bloedonderzoek en gynaecologische hulp betaal je wel weer vanuit je eigen risico. Er komen een hoop kosten kijken bij een zwangerschap, dus je kunt het beste je eigen risico zo laag mogelijk houden of in ieder geval niet verhogen. Je weet natuurlijk nooit hoe je zwangerschap gaat verlopen en wat voor zorg je nodig hebt. Tot slot kun je een gratis kraampakket aanvragen bij een aanvullende verzekering, waar een aantal basisartikelen inzitten die je goed kunt gebruiken. Denk hierbij aan kraamverband, een matrasbeschermer en een navelklem. Deze is in principe voor iedereen beschikbaar met een aanvullende verzekering, maar je moet het wel zelf aanvragen.

Tussentijds wijzigen zorgverzekering

Het kan ontzettend fijn zijn om dit soort zaken, waaronder het uitkiezen van je zorgverzekering, te regelen voordat je zwanger wordt. Toch kan het zomaar gebeuren dat je je pas gaat verdiepen wanneer je al zwanger bent. Bij sommige zorgverzekeraars kun je tussentijds (halverwege het jaar) nog wijzigingen doorvoeren als je zwanger bent, waardoor je je pakket kan aanvullen. Ook al heb je misschien nog geen kinderwens voor het aankomende jaar, is het toch verstandig om te controleren of je je verzekering kunt aanpassen. Dit scheelt je een hoop stress en je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!

Met een aanvullende verzekering kun je de TENS kopen of huren, waarbij de kosten voor een deel of volledig vergoed worden. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar, dus als dit apparaat hoog op je wensenlijstje staat is het verstandig om je hierin te verdiepen. Check hier welke verzekeraar de TENS gedeeltelijk of volledig vergoed.

Lees ook...