Checklist: Wat moet je regelen als je zwanger bent?

Als je graag kinderen wilt, ben je vooral bezig met het zwanger worden zelf. Je koopt zwangerschapstesten in en hebt veel gesprekken met je partner over de zwangerschap en het ouderschap. Ineens komt de test positief terug en staat jullie wereld op zijn kop! Er moet van alles geregeld worden en je hoofd is een chaos. Rustig aan, we hebben een fijne checklist voor je klaargezet. Dit scheelt jou een hoop stress en zo weet je ook wat je kunt verwachten van de komende tijd.

Benodigdheden tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er een paar essentiële benodigdheden en dingen waar je op moet letten. Wat betreft je gezondheid is het een verstandig idee om op te zoeken welke etenswaren je beter kunt vermijden en welke vitamines je juist extra kunt gebruiken. Een andere tip die we graag geven is dat je bij veel organisaties gratis babydozen kunt aanvragen. Hierin ontvang je allerlei nuttige items van bijvoorbeeld Zwitsal en Sudocrem. Check vooral ook je zorgverzekering en wat voor kosten je terug kunt vragen in de aanschaf van bepaalde items. Zo kun je bijvoorbeeld de OmniTens XP aanvragen, zonder dat je hier zelf voor hoeft te betalen en zijn er ook een paar medische controles die vergoed worden. Lees hier onze blog als je wil weten wat je nou echt nodig hebt voor de baby uitzet. 

Afspraken maken met medisch specialisten

Je zal de komende tijd de huisarts wat vaker gaan zien en daarnaast moet je bedenken of je een verloskundige in het ziekenhuis wilt of een zelfstandige praktijk. De verloskundige zal je een lijst geven met echo’s die verplicht zijn, maar daarnaast kun je ook nog andere onderzoeken laten doen. Denk hierbij aan het NIPT-onderzoek of een pretecho, om te zien hoe je kindje tussen de weken door groeit. Vergeet ook niet om het overzicht van de Rijksoverheid in te vullen. Hierin krijg je nog een duidelijk overzicht van verplichte afspraken en aanmeldingen. Tot slot is het tijd om je goed in te lezen over de bevalling en de kraamtijd. Je kunt je inschrijven voor een voorlichtingsavond of zwangerschapscursus, zodat je direct al je vragen kunt stellen.

Nadenken over de bevalling

Tot slot is het van belang om na te denken over de bevalling. Wat wil je graag bij je hebben op dit spannende moment en wie wil je bij je hebben? Je kunt dit soort dingen het best van tevoren bedenken en ook bespreken met je partner. Niets is vervelender dan ongevraagd publiek te hebben op het moment dat jij juist liever alleen of samen met je partner bent. Maak een lijst met spullen die je graag bij je wilt hebben en zet de zogenaamde ‘vluchttas’ een paar weken voor de uitgerekende datum al klaar. Denk bij het samenstellen aan comfortabele kleding, ondergoed, een toilettas, je TENS-apparaat, eventueel wat vermaak als het lang duurt en al je medische gegevens. Ook is het verstandig om de babykamer op tijd en volledig af te hebben. Houd er rekening mee dat veel leveranciers van kinderkamermeubels best wat levertijden kunnen hebben. Je kan dit dus niet een week van tevoren gaan regelen.

Het allerbelangrijkste is om van je zwangerschap te genieten, mits dat natuurlijk fysiek mogelijk is. Je zal dit misschien maar één of twee keer in je leven meemaken, dus probeer het allemaal gewoon te ondergaan en te ervaren. Als jij twee keer de checklist doorgelopen bent, zijn jullie er echt klaar voor!

Lees ook...