TENS apparaat tegen rugpijn: 3 redenen waarom het effectief is!

Heb jij last van (chronische) rugpijn? Transcutane elektrische neurostimulatie (TENS) geneest rugklachten niet maar is wel een effectieve methode om pijn te verlichten. Tijdens deze behandeling worden de zenuwen via de huid gestimuleerd door middel van zwakke elektrische stroomschokjes. Dit blokkeert de pijnprikkel en zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart. Ben je benieuwd hoe effectief een TENS apparaat tegen rugpijn is? Wij zetten 3 redenen waarom het zo effectief is hieronder voor je op een rijtje.

Wetenschappelijk onderzocht

Deze methode om pijn te verlichten is wetenschappelijk onderzocht en effectief bewezen. Je kunt de TENS bij diverse pijnklachten toepassen. Van rugpijn tot misselijkheid, weeën pijn, incontinentie en herstel na de zwangerschap, enzovoort. Al in de jaren 70 zijn de eerste onderzoeksresultaten gepubliceerd over het TENS apparaat. Lees hier meer informatie over studies met betrekking tot het TENS apparaat en de zwangerschap.

Op aanraden van zorgprofessionals

Transcutane elektrische neurostimulatie wordt ook door professionals in de zorg aangeraden en toegepast. Denk aan ziekenhuizen en fysiotherapeuten. Het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch en het Radboudumc in Nijmegen werken bijvoorbeeld ook met deze effectieve methode om pijn te verlichten. Het wordt zelfs al meer dan 50 jaar ingezet door artsen en therapeuten. Reden genoeg om aan te nemen dat het effectief is!

TENS tijdens de bevalling

Meerdere vrouwen hebben het TENS apparaat gebruikt tijdens de bevalling, voor het verlichten van zwangerschapskwaaltjes of tegen rugpijn (tijdens de zwangerschap) en dit is wat zij zeggen: “Het verschil tussen een wee zonder, en een wee met de TENS, werd ineens heel duidelijk!” en “Je kan de focus tijdelijk even verleggen, wat zorgt voor verlichting. Ik zou hem een volgende keer zeker weer gebruiken en hem iedereen aanraden.” Deze positieve ervaringen liegen er natuurlijk niet om! Heb jij een TENS apparaat gebruikt? En wil jij je ervaring ook met ons delen? Laat dan hier een bericht voor ons achter.

Plaatsing van de elektroden bij de behandeling van rugpijn

Gebruik twee elektroden en plak ze links en rechts van de wervelkolom, in het gebied tussen de schouderbladen. De elektroden moeten op minimaal 2 centimeter van elkaar worden geplakt – dat komt overeen met ongeveer de breedte van twee vingers. Hiervoor kun je het beste onze vlinder elektroden gebruiken. Zorg ervoor dat de elektroden niet op de onderrug (ter hoogte van de baarmoeder) worden aangebracht.

Het TENS-apparaat is niet alleen een effectieve methode om rugpijn te verminderen, het helpt ook bij het verlichten van zwangerschapsklachten. Denk bijvoorbeeld aan restless legs en misselijkheid.

Lees ook...