Mijn baby drinkt onrustig tijdens het voeden; wat nu?

Het leven van een mama óf papa gaat niet altijd over rozen. Je wilt namelijk zo goed mogelijk voor je pasgeboren kindje zorgen, maar af en toe is dit best wel lastig. Soms voelen ze zich niet goed, zijn ze erg onrustig of werken ze simpelweg niet mee. Het levert een hoop twijfel, onzekerheid en zorgen op, zeker als het je eerste kind is en je nog flink je draai aan het zoeken bent. Als je baby weigert te drinken of erg onrustig drinkt, kunnen er meerdere oorzaken zijn. Bij deze geven we je graag wat tips, zodat je precies weet wat je kunt doen om het drinkproces te versoepelen.

Je baby verslikt zich steeds

Het kan voorkomen dat je baby zich regelmatig verslikt. Voornamelijk wanneer je borstvoeding geeft kan dit voorkomen, als je bijvoorbeeld een te sterke toeschietreflex hebt of er te veel melk tegelijkertijd uitkomt. Sommige moeders beschikken daadwerkelijk over superboobs, waarbij de melk er regelmatig uitspuit. Voor je kind is dit natuurlijk niet heel comfortabel, waardoor hij of zij erg onrustig kan zijn, zich verslikt en steeds het hoofdje naar achter gooit. Je kunt dit voorkomen door eerst melk af te kolven om de druk te verlagen of te voeden met een tepelhoedje, waardoor de hoeveelheid melk wat meer gereguleerd wordt. Ook kun je proberen op je zij te liggen, zodat je baby de melk niet letterlijk door zijn strot geduwd krijgt. Je geeft de controle dan iets meer aan je kindje, waardoor ze wat meer ontspannen kunnen zijn.

Baby drinkt onrustig tijdens flesvoeding

Geef je flesvoeding en is je baby onrustig tijdens het voeden? Controleer dan de speen. Zit deze misschien verstopt? Krijgt je baby zijn drinken er wel uit? Vooral wanneer je flesvoeding verdikt met bijvoorbeeld Johannesbroodpitmeel is het belangrijk te kijken naar de juiste maat speen.

Ze happen te veel lucht

Naast dat je kindje zich verslikt, kan het ook zijn dat ze te veel lucht happen tijdens het drinken. Bijna elke baby doet dit uit enthousiasme, waardoor ze snel kramp of buikpijn krijgen door alle lucht in hun maagje. Je kunt ze dan even rechtop houden en ze laten boeren door lichtjes op de rug te tikken. Het is echt belangrijk dit regelmatig te doen, omdat ze door lucht in de maag ook sneller vol zitten. Hierdoor drinken ze minder dan ze zouden moeten en kunnen ze belangrijke voedingsstoffen mislopen. Tot slot is de spijsvertering nog niet optimaal ontwikkeld, wat ook kan zorgen voor extra gasvorming. Ze tussendoor even laten boeren is dus altijd een goed idee!

Je baby heeft een regeldag

Regeldagen zijn moeilijke periodes voor ouders en kind. Jullie hebben inmiddels je ritme gevonden wat betreft slapen en eten, maar opeens is je baby onrustig en heeft andere behoeftes dan normaal. Het kan zomaar zijn dat ze een sprongetje maken of een regeldag hebben. Ze vragen dan veel aandacht, hebben constant honger en zijn erg aanhankelijk. Op dit soort dagen is het belangrijk om veel tijd met je baby te spenderen en te voeden als ze dat willen. Een regeldag wordt vaak veroorzaakt doordat ze in een nieuwe ontwikkelingsfase komen en misschien zelfs een groeispurt meemaken. Hier is veel energie voor nodig en dus ook veel voeding.

We willen je graag op het hart drukken dat het logisch is dat je af en toe niet meer weet wat je kindje nodig heeft. Geen elke moeder weet altijd 100% waar ze goed aan doet. Probeer het je dus niet persoonlijk aan te trekken als je baby ontroostbaar lijkt, want vaak is dit maar tijdelijk. Succes!

Lees ook...