Wat is TOG-waarde en hoe kun je je baby aankleden bij verschillende temperaturen?

Als je net ouder bent geworden zijn er een hoop dingen waar je je draai in moet vinden. Het komt veel voor dat ouders zich om van alles zorgen maken. Heeft hun kindje wel genoeg gegeten? Hebben ze het niet te koud? Hoe moet je ze kleden tijdens warme dagen? Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want het blijft vaak een gok wat je kindje precies nodig heeft. Het kan zijn dat je wel eens van de TOG-waarde hebt gehoord, wat een goede richtlijn kan zijn en je kan helpen. Je baby aankleden wordt zo een stukje makkelijker. We leggen het graag even aan je uit.

TOG-waarde en hoe je die vindt

TOG staat voor Thermall Overall Grade, wat simpel gezegd een indicatie geeft voor hoe warm een kledingstuk of materiaal is. Hier is een puntensysteem aan gekoppeld, waarbij lichte en luchtige stoffen een laag cijfer hebben gekregen. Zwaardere stoffen die meer warmte vasthouden hebben een hoger cijfer. De waarde kan tussen de nul en vier zitten en is dus afhankelijk van hoeveel warmte het kan bieden. Zo kan een linnen laken bijvoorbeeld een TOG-waarde van 0.4 hebben, terwijl een winterslaapzak al snel richting de vier gaat. Dit verschilt echter wel per merk, dus staar je niet blind op die waardes. Zie het meer als een indicatie. Vervolgens worden deze waardes gekoppeld aan een bepaalde temperatuur. Als het bijvoorbeeld erg warm is in de zomer, hoef je je kindje niet warmer te kleden dan een TOG-waarde van 0.5 tot één. In de winter kun je uitgaan van drie of vier. Dit is allemaal bedoeld om het jou iets makkelijker te maken en de stoffen van de kleding beter te begrijpen. Je vindt deze waardes dan ook vaak in de labels van babykleding, wat je voor aankoop gemakkelijk kunt uitlezen.

Waar begin je?

Om hier meer over te leren is het verstandig om voor de bevalling je alvast in te lezen. Zo begin je niet op het moment dat je baby er al is en je wellicht zo erg in je bubbel zit dat je dit soort informatie vergeet op te zoeken. Je kunt het beste kleding per kwartaal kopen, omdat je in het begin nog niet goed weet hoe snel je kindje uit de kleding zal groeien. Als jouw kindje in de winter is uitgerekend heeft het dus totaal geen zin om zomerkleertjes te kopen. Zorg dan dat je voldoende warme kleertjes hebt en een warm slaapzakje voor in de wieg. Een mutsje is ook in het begin aan te raden, omdat er veel warmte via het hoofd verloren gaat. Het is helemaal niet erg als de kleding iets oversized is, dus bij twijfel tussen maten kun je altijd het beste een iets grotere maat kopen. In de zomer is het aan te raden om luchtige kleertjes in te slaan en dunne lakens. Zorg ook voor wat rompertjes met korte mouwen of zonder mouwen.

Natuurlijk is het een goed idee om richtlijnen als de TOG-waarde in acht te nemen, maar dat betekent niet dat je het blind moet volgen. Je hebt niet voor niets intuïtie en een gezond verstand, dus gebruik dit ook regelmatig!

Lees ook...