Bevallen zonder pijn? Deze tips kunnen helpen!

Een bevalling staat bijna gelijk aan veel pijn. Tenminste, dat is wat ons door anderen en vanuit de media verteld wordt. Veel vrouwen zijn bang voor de pijn tijdens een bevalling en weten van tevoren niet of ze dit wel aankunnen. Helaas zijn er weinig manieren om hierachter te komen, behalve door het te ervaren. Maar je weet in ieder geval één ding zeker, bevallen zonder pijn kan helaas niet. Maar niet getreurd, want je kunt het echter wel wat makkelijker voor jezelf maken en de pijn verlichten met bepaalde hulpmiddelen. Naast de standaard ‘blijven bewegen’, pijnmedicatie en een fijne omgeving met steun, zijn er nog drie technieken waar je je even in moet verdiepen. We lichten ze voor je uit, zodat jij voorbereid je bevalling in gaat met zo min mogelijk last.

Een krachtig hulpmiddel als de OmniTENS XP+
De OmniTENS XP+ is een krachtig apparaat wat zeker kan zorgen voor pijnbestrijding tijdens je bevalling. Middels de pleisters kun je kleine stroomschokjes toedienen op meerdere plekken op je rug, die ervoor zorgen dat pijn onderdrukt wordt en je endorfine aan gaat maken. Hierdoor ervaar je de pijn van de bevalling minder hevig. Als je bijvoorbeeld zonder pijnstilling of ruggenprik wilt bevallen, is dit een prima alternatief waarbij er niets anders in je lichaam komt dan eigen aangemaakte stoffen. Je kunt zelf de intensiteit verhogen op het moment dat het nodig is, maar ook weer verlagen als het weer een tijdje goed te doen is. Op die manier kun je dus met je weeën meebewegen.

Overweeg een bevalling in bad
Het idee van in een bad bevallen lijkt misschien wat gek, maar dit kan zo ontzettend veel doen tegen de pijn. Veel vrouwen ervaren namelijk dat het warme water de spieren doet ontspannen, waardoor de weeën een stuk beter op te vangen zijn. Je voelt minder druk op je baarmoeder door het water, waardoor je ook gemakkelijker een fijne houding aan kunt nemen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat de bevalling sneller gaat, waardoor je minder lang pijn hoeft te ervaren. Ga na zo’n vijf centimeter ontsluiting rustig in een bevalbad zitten en absoluut niet eerder. Zo heeft de werking van het warme water het meeste effect. Tot slot zorgt het ervoor dat je spieren beter rekken door betere doorbloeding, waardoor de kans op scheurtjes verminderd wordt.

Leer over het proces door hypnobirthing
Hypnobirthing wordt steeds populairder onder aanstaande moeders, omdat het uitgaat van een natuurlijk proces. Een vrouwelijk lichaam is er biologisch gezien voor gemaakt om kinderen te krijgen, dus ingrijpen op welke manier dan ook is volgens deze techniek niet nodig. Door een cursus hypnobirthing te volgen, word je zoveel mogelijk voorbereid op de bevalling op een zo natuurlijk mogelijke manier. Je leert ontspanningstechnieken om pijn te verminderen en je leert de weeën op te vangen in plaats van ertegen te vechten. Je brengt jezelf als het ware in een soort hypnose waardoor je nauwelijks pijn voelt. Dit is echter wel een techniek die niet voor iedereen werkt, want je moet hier echt volledig voor gaan en in geloven. Dat ‘zweverige’ is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Lees ook...