Zwangerschap tips; de do’s and don’ts tijdens zwangerschap

Wanneer je voor de eerste keer zwanger bent komt er een hoop informatie op je af. Niet alleen heb je gelijk een mega to-do lijst, want je moet naar allerlei afspraken en de babykamer moet gereed worden gemaakt, ook zijn er een hoop dingen die je beter wel of niet kunt doen. We snappen dat het je een beetje begint te duizelen, dus we zetten graag de meest belangrijke do’s en don’ts voor je op een rijtje. Zo heb je direct een overzicht van zwangerschap tips en weet je precies waar je aan toe bent.

Onbekende don’ts

We beginnen graag met de wat onbekende dont’s, omdat hier best wat meer aandacht aan geschonken mag worden. Heb je wel eens gehoord over wat specifieke don’ts, zoals dat je niet zonder handschoenen mag tuinieren of dat je de kattenbak beter door iemand anders kunt laten verschonen? In de ontlasting van katten (en dus in de grond in de tuin) kan namelijk een parasiet zitten, welke toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is voor jou niet direct schadelijk, maar wel voor je ongeboren baby. In het ergste geval kan dit zelfs een doodgeboorte veroorzaken.

 

Praktische don’ts

Daarnaast willen we je ook graag wat praktische don’ts meegeven, waar je waarschijnlijk veel aan hebt. Probeer niet direct door te slaan wat betreft het doen van aankopen, maar lees ervaringen van andere moeders. Dit soort aankopen zijn namelijk best fors in prijs, maar pas achteraf besef je je dat ze wellicht helemaal niet nodig waren. Zo kan een enorme en stevige kinderwagen leuk zijn, maar misschien heb je veel meer baat bij een makkelijk inklapbaar en klein formaatje. Hetzelfde geldt voor het kopen van kinderkleding of allerlei accessoires voor in de babykamer. Spreek hier eens met andere moeders over en voor je het weet heb je een hele lijst aan spullen die je eigenlijk echt niet nodig hebt.

Probeer het tillen van zware spullen aan iemand anders over te laten en ga geen moeite doen om nog in die ene strakke spijkerbroek te passen. Geef je buik de ruimte, zodat deze niet afgekneld wordt. Dit is niet alleen aangenamer voor jezelf, maar ook voor de baby. Tot slot, vermijd rauwe vis of rauw vlees, omdat hier de listeria bacterie nog wel eens in schuilgaat. Helaas moeten we hieronder ook rosbief, carpaccio en filet americain onder rekenen.

 

Wat dan wel doen?

Nu vraag je je wellicht af, zijn er ook dingen die ik juist beter wel kan doen? Uiteraard! We raden je aan om lekker te blijven bewegen, wat extra aandacht te spenderen aan je huid en haar (die krijgen het namelijk zwaar te verduren) en wat meer te letten op voedzame voeding en het toedienen van extra vitamines. Goed voor jezelf zorgen is een groot onderdeel van deze periode, want als jij je lichaam gezond houdt heeft dit direct invloed op de gezondheid van je ongeboren baby. Neem ook voldoende rustpauzes en vraag niet al te veel van je lichaam, ook niet tijdens het sporten. Je zal je niet elke dag even fit voelen, dus probeer ook goed te luisteren naar jezelf. Je weet zelf waarschijnlijk heel goed waar je een grens moet trekken, dus doe dat dan ook. Er wordt op dit moment veel van je lichaam gevraagd, dus mag je best een beetje lief voor jezelf zijn, nietwaar?

Lees hier meer over pijnbestrijding tijdens de bevalling!

Lees ook...