Zwanger en het coronavirus; wat je moet weten

Het coronavirus is nog niet heel lang in ons midden en dat zorgt voor veel onzekerheden tijdens de zwangerschap. Is het bijvoorbeeld onveilig voor mijn ongeboren baby als ik corona oploop tijdens de zwangerschap? Kan mijn baby ook corona krijgen en is een miskraam mogelijk door een besmetting? Allemaal vragen die extra zorgen creëren en daarom is het goed om hier wat aandacht aan te besteden. We geven je graag antwoorden op al deze vragen, zodat jij met een gerustgesteld hart je kunt focussen op je ongeboren kindje.

Moet ik extra voorzichtig zijn?

In principe loop je als zwangere vrouw niet extra gevaar als het aankomt op een besmetting. Zwangere vrouwen behoren niet tot de risicodoelgroep, dus je hoeft je geen extra zorgen te maken. Wel is het verstandig om zoveel mogelijk afstand van anderen te bewaren, puur voor je eigen veiligheidsgevoel. Ook kun je gewoon door blijven werken zonder extra maatregelen te nemen. Bij verschillende contactberoepen heb je echter wel vanaf 28 weken recht op vervangend werk, om het contact met anderen zoveel mogelijk te beperken. Je kunt dit voor de zekerheid even navragen bij je werkgever, zodat je verschillende opties kunt bespreken en overwegen.

Wat gebeurt er als ik Covid-19 krijg?

Voor zwangere vrouwen is het niet extreem gevaarlijk om besmet te worden met corona, maar je kunt het beter proberen te voorkomen. Er is nog weinig bekend over de lange termijneffecten, maar miskramen of gezondheidsproblemen bij de baby worden vooralsnog niet gelinkt aan een coronabesmetting. Voornamelijk in het derde trimester kan het enkele complicaties opleveren, omdat er dan bijvoorbeeld een vroeggeboorte kan ontstaan. Het kan ook voorkomen dat je in het laatste gedeelte van je zwangerschap op de IC komt te liggen, om je te helpen met ademen. Als zwangere vrouw is de kans sowieso aanwezig dat je kortademig bent, laat staan met een coronabesmetting er bovenop. Dit is allemaal niet direct levensbedreigend. Het is dus niet heel gevaarlijk voor de moeder of de baby, maar wel onwenselijk en minder prettig.

Lopen mijn kindje en ik gevaar?

Het is aangetoond dat kinderen en baby’s niet zo snel besmet raken met Covid-19 als volwassenen. De kans dat je baby met corona wordt geboren nadat jij zelf bent besmet is dan ook erg klein. Vooralsnog is er nog geen enkele bevalling geweest waarbij er corona werd gevonden in bijvoorbeeld het vruchtwater of via de navelstreng. Als je kindje al besmet wordt, zou dit door mens-op-mens contact kunnen komen. Daarnaast is een besmetting veel minder gevaarlijk voor jonge kindjes, waardoor de infectie vaak mild of zelfs zonder symptomen verloopt.

Uiteindelijk gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen voor zwangere vrouwen als voor ‘gewone mensen’. Je kunt het beste je eigen klachten goed in de gaten houden en testen op corona als je het niet vertrouwd. Met een coronabesmetting kun je gewoon in het ziekenhuis bevallen en soms zelfs thuis als je dit wilt. Overleg altijd met je verloskundige en huisarts wat de opties zijn en laat je ook goed informeren. Probeer vooral van je zwangerschap te genieten in de laatste maanden, maar wees wel voorzichtig.  

Lees ook...