Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid; helpt dat nou?

Bijna alle vrouwen die zwanger zijn ervaren misselijkheid tijdens de eerste paar maanden van de zwangerschap. De term ‘morning sickness’ is tegenwoordig wat achterhaald, omdat misselijkheid eigenlijk de hele dag kan plaatsvinden. De meeste klachten worden ervaren rond de negende week en verdwijnen vanzelf weer. Je hoeft hier dus niet actief mee aan de slag als de klachten niet heel ernstig zijn. Extreme misselijkheid kan je wel beperken in je dagelijkse gang van zaken, dus soms is het wel nodig om even aan de bel te trekken. Misschien heb je het een en ander over acupunctuur gehoord tegen zwangerschapsmisselijkheid, maar werkt dat nu echt? We vertellen het je gelijk!

Wat is acupunctuur precies

Als je aan acupunctuur denkt, komen er waarschijnlijk allerlei beelden in je hoofd van allemaal naalden op gekke plekken in het lichaam. Er gaat echter wat meer schuil achter deze helingswijze. Door verschillende naalden op specifieke plekken te plaatsen, wordt er een natuurlijke pijnstiller in je lichaam geactiveerd en gestimuleerd. Dit is de lichaamseigen stof adenosine. Deze stof zorgt ervoor dat jouw aderen opzwellen en er meer bloed door kan stromen. Het werkt als een natuurlijke manier om de pijn te verzachten bij bijvoorbeeld hoofdpijn, peesontstekingen, zenuwklachten, maagpijn en buikkrampen. Om die laatste reden kan acupunctuur dus ook goed tegen misselijkheid door de zwangerschap helpen.

Acupunctuur tijdens zwangerschap

Hoe werkt acupunctuur dan precies tijdens de zwangerschap? Het is niet slechts een kwestie van wat naaldjes op plekken zetten en hopen dat dit effect heeft. Vaak wordt de misselijkheid in het eerste trimester veroorzaakt door een verstoorde spijsvertering. Door acupunctuur in te zetten kan de verstoorde energiebalans hersteld worden, wat ook de doorstroom stimuleert. Door slechts een paar behandelingen te ondergaan, kun je de negatieve spiraal dus doorbreken. Het klinkt wellicht wat zweverig, maar het is wetenschappelijk bewezen dat dit een positieve werking kan hebben op jouw lichaam.

Klachten in tweede of derde trimester

Als de misselijkheid van het eerste trimester niet weggaat en je dit ook nog later in de zwangerschap ervaart, kan acupunctuur ook helpen. Zeker tegen het einde van de zwangerschap ervaren veel vrouwen vermoeidheid, misselijkheid, buikkrampen, slaapproblemen en rug- en bekkenklachten. Je draagt natuurlijk een steeds groter kind bij je en dit vraagt fysiek veel van je lichaam. Acupunctuur kan ervoor zorgen dat deze klachten verminderd worden en je meer ontspannen richting de bevalling gaat.

De TENS en acupunctuur

Soms lijkt het alsof je alles al geprobeerd hebt om bepaalde klachten te verhelpen. Acupunctuur wordt nog steeds gezien als ‘alternatieve geneeswijze’, maar heeft bewezen resultaat. Wist je dat je deze werking zelf ook kunt nabootsen met de TENS? Dit apparaat gebruikt de techniek van acupunctuur, zonder daadwerkelijk naalden te gebruiken. Hierdoor kun je het gemakkelijk zelf toepassen voor, na of tijdens de bevalling. Je plaatst de elektroden simpelweg op bepaalde acupunctuurpunten, zoals op de pols, waardoor misselijkheidsklachten direct verminderd worden binnen een kwartier. Wanneer je niet in staat bent om een behandeling te ondergaan bij een acupuncturist of graag zelf de controle behoudt, is het proberen van de TENS écht de moeite waard.

Hier lees je meer over de TENS en bij welke klachten je deze kunt inzetten. Lees ook meer over pijnbestrijding tijdens de bevalling!

Lees ook...