Hoe voelen weeën nou eigenlijk aan? Wij leggen het uit!

Wanneer je zwanger bent zal je je in het begin vooral bezighouden met jezelf. Hoe kun je ervoor zorgen dat je gezond blijft, dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je regelmatig voor controle naar het ziekenhuis of de huisarts gaat. Op een gegeven moment komt er een punt dat je bijna gaat bevallen en je je vooral hierop zal gaan focussen. Het einde is in zicht, maar hoe weet je wanneer de bevalling van start gaat? Als jij de eerste van jouw vriendinnengroep bent die gaat bevallen, kun je aan niemand vragen hoe het nu precies voelt. Hoe voelen weeën aan en hoe weet je wat voor soort weeën het zijn? We leggen het je graag uit!

Verschillende soorten weeën

Om te weten hoe weeën voelen, moeten we eerst de verschillende typen weeën omschrijven. Veel mensen kennen de ‘gewone’ wee en de perswee, maar komen er vlak voor de bevalling pas achter dat er nog meer soorten weeën zijn. Zo heb je voorweeën, welke niet per se het begin van de bevalling aankondigen, maar als een soort oefenweeën dienen. Deze heb je voornamelijk aan het einde van je zwangerschap en bereiden je lichaam als het ware voor op het moment suprême. Veel vrouwen denken dat tijdens deze weeën de bevalling al van start is gegaan, maar ze verdwijnen vanzelf weer. Het voelt als hevige menstruatiekrampen, maar dan nog iets intenser. Het neemt echter niet toe qua pijn, waardoor je kunt herkennen dat het nog geen ontsluitingsweeën zijn. Vervolgens heb je ontsluitingsweeën, waarbij het begin is ingezet. Deze duren zo’n minuut tot anderhalve minuut en zorgen ervoor dat de ontsluiting plaatsvindt. Hier kan tot wel tien minuten tussen zitten, dus dit is het moment om je klaar te maken voor het echte werk. Deze weeën starten mild maar worden steeds heftiger, waarna ze weer iets afzwakken. Je voelt ze vooral in je onderbuik, terwijl je voorweeën in je gehele buik kunt voelen. De echte urgentie komt pas bij de persweeën, wanneer je echt het gevoel hebt dat er geen weg terug meer is en je nú moet bevallen. Deze zorgen ervoor dat jouw lichaam echt in actie wordt gezet.

Speciale soorten weeën

De eerder beschreven weeën komen – als het goed is – bij elke vrouw voor. Echter, sommige vrouwen krijgen ook te maken met rug- of beenweeën of zelfs een weeënstorm. De rug- of beenweeën ontstaan doordat je baarmoeder flink actief is en dit doorstraalt naar de rest van je lichaam. Er komt natuurlijk druk aan alle kanten te staan, waardoor het logisch is dat niet alleen je buik dit opvangt. Dit kan aardig pijnlijk zijn, maar gelukkig kan een warme douche of washandje al heel veel helpen. Een weeënstorm is een stuk vervelender, waarbij het lijkt alsof je tussentijds geen moment op adem kunt komen. De weeën komen dan zo snel, wat vaak ook duidt op een snelle bevalling. Dat is dan gelukkig wel een voordeel.

Pijn van weeën verminderen

Hoe kun je het beste weeën opvangen? Ten eerste helpt het als je voorbereidt bent, dus we raden zeker aan om een bepaalde cursus of een klasje te volgen. Zo weet je in ieder geval waar je op kunt letten. Daarnaast zijn er andere manieren om de pijn te verminderen, zoals een warme douche of het de TENS bij bevallingspijn en weeënpijn. Deze kun je met de stickers bijvoorbeeld op je rug plakken, om zo de ergste pijn op te vangen.

Lees ook...