Pijnbestrijding tijdens bevalling; meest voorkomende opties

Wanneer de uitgerekende datum van jouw bevalling dichterbij komt, zal je er steeds meer naar uitkijken om je kindje te ontmoeten. Hoe magisch zal het voelen om jouw kindje voor het eerst in je armen te voelen? Het liefst denken we nog helemaal niet na over de bevalling zelf, want dat is toch een onderdeel waar we niet echt naar uitkijken. Toch is het verstandig om je rustig te verdiepen in je opties, want je wilt niet in the heat of the moment nog belangrijke keuzes moeten maken. We hebben het graag met je over pijnbestrijding en de meest voorkomende opties die je hebt.

Bevallen zonder pijnbestrijding

Laten we eerst even heel duidelijk zijn, je hóeft niet te bevallen met pijnbestrijding. Sterker nog, steeds meer vrouwen willen het tegenwoordig zonder pijnbestrijding doen. Zo kunnen ze de bevalling bewuster meemaken, wat veel vrouwen een gevoel van kracht geeft. Als jij het gevoel hebt dat je het graag zonder doet, zijn er ook andere manieren om je te helpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de TENS! Dit is een apparaat dat via elektrode pleisters kleine elektrische stroompjes geeft. Deze plak je bijvoorbeeld op je rug, om jouw zenuwen te stimuleren. Zo bestrijd je de pijn effectief, maar zonder dat je verdovende middelen in je lichaam krijgt.

De ruggenprik

Deze optie zal je niet onbekend zijn, want de ruggenprik wordt het meest gebruikt als pijnbestrijding tijdens een bevalling. Je hebt twee typen ruggenprikken. De een wordt ingezet bij een vaginale bevalling, waarbij je de pijn nog lichtelijk kan voelen en je ook je spieren nog goed kunt gebruiken. Als je moet persen is dit natuurlijk wel zo handig. Het nadeel hiervan is wel dat jouw spierkracht kan afnemen, wat de bevalling moeilijker zou kunnen maken. De andere ruggenprik wordt enkel ingezet als het zeker is dat jij een keizersnede krijgt, omdat het onderste gedeelte van jouw lichaam hierdoor niet meer kan bewegen. Zo voel je de pijn niet en kan jouw kindje snel ter wereld worden gebracht.

Pompje of roesje?

Tot slot hoor je veel over het pijnpompje of de optie van roesje. Het pompje werkt als volgt. Je krijgt een middel (remifentanil) toegediend via een infuus, welke je zelf kunt bedienen. Je voelt zelf een wee aankomen, dus kun je in het pompje knijpen om deze wee op te vangen met pijnbestrijding. Een roesje werkt heel anders, namelijk dat je met een injectie een middel toegediend krijgt. Dit werkt als morfine, dus heb je meer constanten pijnbestrijding. Bij beide middelen zijn wel wat nadelen te benoemen, namelijk dat je bijvoorbeeld nuchter moet zijn bij het roesje. Dit is tijdens een bevalling wat onhandig, omdat je aardig wat energie nodig hebt. Met het gebruik van een pijnpompje zijn er heel wat bijwerkingen, zoals jeuk, misselijkheid en sufheid. Allemaal onhandige bijwerkingen die je het liefst weglaat tijdens of na een bevalling.

Als je de nadelen van pijnbestrijding van je bevalling tegen elkaar opweegt, kom je het beste uit met de TENS. Deze bestrijdt de pijn effectief, maar zonder gevaar voor je baby of bijwerkingen. Het werkt eerder met je lichaam mee dan dat het tegenwerkt, waardoor jouw bevalling veel natuurlijker aanvoelt.

Lees ook...

TENS pijnbestrijding bij bevalling

TENS pijnbestrijding bij bevalling

Bent u op zoek naar een effectieve vorm van pijnbestrijding bij bevalling? Verdiept u zich dan eens in de werking van het TENS apparaat. 

TENS biedt een veilige vorm van pijnbestrijding en kan als op zichzelf staande pijnstiller ingezet worden. Ook een combinatie met reguliere medicatie is mogelijk.

"Overleg altijd eerst met uw verloskundige of arts voordat u TENS tijdens uw zwangerschap gaat gebruiken".

Pijnstilling op maat

TENS is een afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het betreft een klein apparaat dat u zelf kunt bedienen. Via elektroden pleisters op specifieke locaties op de huid dient u uzelf kleine stroomstootjes toe. Deze voelen aan als lichte prikkelingen en zijn niet pijnlijk. TENS therapie is wetenschappelijk bewezen en wordt veelvuldig toegepast.

De stroomimpulsen kennen verschillende frequenties. Sommige frequenties zorgen voor een blokkade van pijnsignalen richting de hersenen. Andere frequenties zorgen voor aanmaak van endorfine, een lichaamseigen stof dat pijnonderdrukking regelt. De gewenste stroomsterkte kunt u zelf bepalen. Pijnbestrijding bij bevalling via het TENS apparaat geschiedt dus volledig op maat.

Ruime toepasbaarheid

Het TENS apparaat kent diverse toepassingen. Het biedt niet alleen de juiste pijnbestrijding bij bevallen, ook tijdens de zwangerschap en zelfs na het bevallen kan het apparaat gebruikt worden.

Geschikt voor thuisbevalling & ziekenhuis

Het gebruik van TENS is volkomen veilig voor u en uw baby. Het kan worden toegepast bij een ziekenhuisbevalling evenals een thuisbevalling. Raadpleeg altijd uw verloskundige of gynaecoloog bij het gebruik van TENS. Bekijk ook de contra indicaties. Zo kunt u TENS niet gebruiken als u een hartritmestoornis of pacemaker heeft. TENS kan ook niet gebruikt worden bij een waterbevalling.

Het gebruik van TENS als pijnbestrijding bij bevallen is alom bekend en diverse zorgverzekeringen hebben dan ook een vergoeding voor MaMMaTENS opgenomen in de aanvullende verzekeringen.

De positie van de elektroden bij bevallen

TENS pijnbestrijding bij bevallingEen bevalling bestaat grofweg uit twee fasen. De positie van de elektroden pleisters zijn afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt. We maken onderscheidt tussen:

  • De eerste fase: van weeën tot ontsluiting
  • De tweede fase: van uitdrijving tot nageboorte.

KANAAL 1

Tijdens de weeën, ondergrens van de 50 x 130 mm elektroden op een handbreedte boven de bekkenkam. Onderlinge afstand elektroden ongeveer 7 cm.

KANAAL 2

Erbij tijdens de persweeën, bovengrens van de elektroden op de hoogte van de bekkenkam. Ondanks dat de elektroden via een kabel verbonden zijn met het TENS apparaat bent u gewoon mobiel. Het veranderen van positie, houding of rondlopen is geen probleem. Wij raden u aan om ruim voor de bevalling te oefenen met het correct aanbrengen van de pleisters. Uw partner of verloskundige kunnen u hierbij helpen. Meer informatie TENS bij bevallen.

Vragen over TENS als pijnbestrijding bij bevalling?

MaMMaTENS is onderdeel van schwa-medico Nederland BV, een dochteronderneming van Schwa-Medico Group te Duitsland. Het bedrijf is toonaangevend door ontwikkeling van innovatieve producten en continue research, onder andere op het gebied van pijnbestrijding bij bevalling via TENS. Heeft u vragen over onze producten of de toepassing? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Wij helpen u graag.

F.A.Q

Meest gestelde vragen

TENS kan in geval van zwangerschapsmisselijkheid en -braken verlichting geven. Aangezien de elektroden niet in de buurt van de buik en rug worden aangebracht, is het in overleg met de verloskundige of arts ook mogelijk om TENS in de eerste drie maanden van de zwangerschap tegen zwangerschapsmisselijkheid te gebruiken. Lees verder

Veel zwangere vrouwen hebben last van rugpijn tijdens de zwangerschap. Ook uitstralende zenuwpijn in de benen (ischias) kan voorkomen. Rugpijn en ischias kunnen vanaf de vierde maand van de zwangerschap effectief met TENS worden behandeld. Lees verder

Vrouwen met een restless legs syndroom moeten in de regel tijdens hun zwangerschap de medicatie hiervoor staken. Helaas zijn er geen studies over TENS bij een restless legs syndroom. Derhalve is er geen wetenschappelijk bewijs over het nut van TENS bij restless legs. Toch zijn er enkele meldingen van zwangere vrouwen, die een sterke verbetering laten zien. Lees verder

Speciale TENS-/EMS-apparaten kunnen helpen om incontinentieklachten na de bevalling te verminderen of zelfs volledig te verhelpen. Het gebruik van dergelijke apparaten bij incontinentietherapie ondersteunt het herstel van de bekkenbodem. Lees verder

Naar de werking van de TENS is veel onderzoek gedaan. Het is een 100% veilig apparaat. Tijdens uw zwangerschap dient u altijd overleg te plegen met uw arts of verloskundige over het gebruik van een geboorteTENS apparaat. Bekijk ook onze informatie over contra-indicaties en bijwerkingen. Benieuwd hoe de TENS werkt? Lees hier verder

Wilt u weeën pijn verminderen? Bent u op zoek naar een alternatief voor de ruggenprik of pijnstillende medicijnen tijdens het bevallen? Een TENS bevalling is dan zeer geschikt. U kunt het gebruiken voor een thuisbevalling evenals in het ziekenhuis ( in overleg met de arts).  Lees verder

Op het gebied van pijnbestrijding heeft TENS zich inmiddels bewezen. Diverse zorgverzekeraars hebben een vergoeding voor het TENS apparaat dan ook opgenomen in de polis. Wilt u weten of uw zorgverzekering een vergoeding biedt voor het TENS apparaat? Klik dan hier

Voorkom onnodige stress en huur een van onze Tens apparaten gedurende 6 weken. Hierbij betaald u een lager bedrag aan daghuur, en u kunt het gehuurde Tens apparaat na 6 weken naar ons terugsturen. Nu huren