Checklist vluchtkoffer: Wat neem je mee voor een ziekenhuis bevalling?

Je bent zwanger en weet dat er een moment gaat komen dat je zal bevallen. Dat is een zekerheid. Je weet alleen niet wanneer dat moment precies komt en hoe dat zal gaan. Dit is natuurlijk bij iedereen anders. De een zal heel wat uren moeten wachten op de bevalling, terwijl het bij de ander in een razendsnel tempo voorbijgaat. Heb je alles voor na de bevalling goed geregeld? Dan is de vervolgstap om een vluchtkoffer of vluchttas klaar te zetten als je in het ziekenhuis gaat bevallen. Hierin zitten alle essentiële benodigdheden voor tijdens en na de bevalling. Wat hierin moet zitten? We hebben het voor je genoteerd in een handige checklist!

Voor de baby

Je bent het wellicht nog helemaal niet gewend, maar je zal voor het eerst wat spullen moeten inpakken voor jouw baby. Het is natuurlijk lastig in te schatten wat jouw baby nodig zal hebben, maar een paar basisitems komen altijd van pas. Denk aan wat kleding, zoals shirts, broekjes, rompers, sokjes en natuurlijk luiers. Daarnaast kun je alvast een omslagdoek in de bevallingsvluchttas doen, zodat je hier mee kunt oefenen. Tot slot is het verstandig om een autostoeltje klaar te zetten, zodat je je kindje de eerste keer mee naar huis kunt nemen. Voeg hier nog een dekentje aan toe, zodat hij of zij het lekker warm heeft onderweg naar huis.

Voor mama

Uiteraard heeft niet alleen je pasgeboren baby dingen nodig, maar ook als nieuwe mama zijn er een aantal benodigdheden voor in de vluchtkoffer. Zorg dat je sowieso een volledige toilettas klaarlegt, zodat je een aantal nachtjes zou kunnen blijven als dat nodig is. Denk ook aan wat washandjes en kraamverband, zodat je niet alles aan het personeel hoeft te vragen. Natuurlijk heb je comfortabele kleding nodig en wellicht slippers voor in het ziekenhuis zelf. Probeer ook een beetje out of the box te denken als het op kleding aankomt. Zo kan het zijn dat je tijdens de bevalling andere kleding aan wilt of dat je een comfortabele beha of bikinitop wilt tijdens de bad bevalling. Misschien duurt de bevalling wel uren en wil je graag wat te snacken hebben of iets specifieks te drinken. Kortom, probeer iets verder te denken dan slechts de essentials.

Praktische zaken

Er zijn ook nog wat praktische zaken waar je aan moet denken. Als je naar het ziekenhuis gaat heb je natuurlijk je paspoort of identificatie nodig, maar ook je zorgpas en verzekeringspapieren. Je moet het eigenlijk zien alsof je op reis gaat, waarbij je ook allerlei papieren meeneemt. Organiseer dit netjes in een mapje, zodat het goed bij elkaar blijft. Een ander belangrijk onderdeel is dat je de telefoonnummers van belangrijke mensen opslaat. Het zou natuurlijk heel vervelend zijn als je telefoon leeg is en je hierdoor significante mensen niet snel genoeg kunt bereiken. Tot slot is het handig om wat vermaak in de vluchtkoffer te stoppen, want je weet maar nooit hoe lang je in het ziekenhuis moet wachten. Je kunt dan een boek lezen, een spelletje doen of een filmpje kijken op je laptop of tablet.

Vergeet ook niet wat spullen voor papa mee te nemen in de vluchtkoffer. Ook hij kan na een nacht doorhalen wellicht een opfrisbeurt gebruiken en een schone set kleding aan! Wil je de TENS meenemen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling? Overleg dit met je verloskundige en stop hem direct in de vluchttas.

Lees ook...