Thuis bevallen of in het ziekenhuis; wat zijn de voor- en nadelen?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om te bepalen waar je het liefst zou willen bevallen. Natuurlijk heb je weinig tot geen invloed op hoeveel tijd er zit tussen de eerste weeën en de daadwerkelijke bevalling, maar een plan maken kan geen kwaad. Wil je het liefst thuis bevallen in je eigen comfortzone, waarbij je na deze zware klus niet meer naar huis hoeft te reizen? Of kies je er liever voor om in het ziekenhuis te bevallen, omdat dat veiliger aanvoelt? We vertellen je graag over de voor- en nadelen van beide opties, zodat jij voorbereid naar deze bijzondere dag kunt uitkijken.

Thuis bevallen

Laten we beginnen met te vermelden dat een thuisbevalling net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. Je loopt geen extra risico’s omdat je in je eigen omgeving wilt zijn, want als er medische experts bijzijn zoals een verloskundige kan deze je prima opvangen. Het is ook niet zo dat als je in het ziekenhuis bevalt, er direct medisch personeel bij je bed staat om te helpen. Je moet er wel rekening mee houden dat het niet altijd mogelijk is om thuis te bevallen. Wanneer je bijvoorbeeld complicaties tijdens de zwangerschap hebt ervaren of als je kindje niet in een goede positie ligt, kun je beter naar het ziekenhuis gaan. Daarnaast moet je bij een thuisbevalling ook rekening houden met de benodigde spullen, zoals een verhoogd bed, stromend water op dezelfde verdieping als je slaapkamer en een goede toegankelijkheid voor medisch personeel.

Bevallen in het ziekenhuis

Ongeveer driekwart van de bevallingen in Nederland vinden in het ziekenhuis plaats. Dat kan komen door complicaties, maar ook omdat vrouwen het zelf een fijner gevoel vinden. Hoewel het vooral in je hoofd zit, is het niet direct veiliger dan een thuisbevalling. Wel is er meer apparatuur aanwezig om jou of je pasgeboren kindje te ondersteunen, mocht er toch iets niet volgens plan gaan. Het biedt veel vrouwen meer ontspanning om te weten dat ze in een veilige omgeving zijn, waardoor de bevalling zelf vaak soepeler loopt. Het gaat dus voornamelijk om het veilige gevoel wat de omgeving van een ziekenhuis je kan geven en hoe jij hier zelf op reageert.

Voordelen en nadelen

Het fijne aan een thuisbevalling is dat je in het comfort van je eigen huis bent, waar je kunt staan en gaan waar je wilt. Als je het gevoel hebt dat je even frisse lucht nodig hebt, kun je zo naar de achtertuin wandelen samen met je partner. Wil je na de bevalling lekker in je eigen douche op adem komen, dan is dat geen probleem. En tot slot misschien wel het allerfijnste, je hoeft je minder opgelaten te voelen in het bijzijn van anderen. Je bent immers gewoon thuis. In het ziekenhuis kan dit anders aanvoelen, omdat je toch in een vreemde omgeving bent. Dit kan meer stress opleveren doordat je je minder op je gemak voelt.

Wil jij graag de TENS gebruiken tijdens je bevalling? Dit kan zowel bij een thuis- als ziekenhuisbevalling, dus hier hoef je je absoluut geen zorgen om te maken. Vooral als je liever geen ruggenprik wilt of heftige pijnstillende middelen, kun je de TENS als een prima alternatief gebruiken. Bekijk hier de verschillende varianten, zodat je er een uit kunt kiezen die bij jou en je zwangerschap past. Of lees hier meer over pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Lees ook...