5 vragen en antwoorden over het TENS-apparaat

Heb jij last van lichamelijke pijnklachten? Of ben je in verwachting van een klein wondertje en zoek je naar pijnbestrijding bij de bevalling? Dan is TENS voor jou van toepassing. Ben jij je aan het inlezen over het gebruik van het TENS-apparaat? Dan zijn er vast een aantal vragen die bij je oppoppen. Wij zetten 5 vragen en antwoorden over het TENS-apparaat voor je op een rijtje in deze blog!

Is het TENS-apparaat gevaarlijk voor mijn baby?

Safety first! Elektrische neurostimulatie is uitvoerig wetenschappelijk onderzocht. TENS is de perfecte vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling en wordt al meer dan 50 jaar door artsen en therapeuten ingezet. Onze MaMMaTENS apparaten zijn speciaal ontworpen voor (aanstaande) moeders. Het apparaat is dan ook geheel veilig voor jou én je baby, mits het op de juiste manier gebruikt wordt uiteraard. De elektroden mogen tijdens de zwangerschap alleen op de rug geplaatst worden en nooit op de buik. Daarnaast zijn er nog een aantal contra-indicaties voor TENS bij zwangere vrouwen:

  • Toepassing van TENS tijdens de zwangerschap moet in principe met de behandelend arts of de verloskundige worden afgestemd.
  • Zwangere vrouwen die eerder een miskraam, een vroeggeboorte of voortijdige weeën hebben gehad, mogen het apparaat niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
  • In de eerste 3 maanden van de zwangerschap mag het apparaat over het algemeen niet worden gebruikt. Stimulatie in de omgeving van de baarmoeder vermijden.
  • Vanaf de vierde maand van de zwangerschap mag TENS niet in de omgeving van de baarmoeder of het gebied bij de buik, bekken en onderrug worden gebruikt.

Hoe vaak mag je een TENS-apparaat gebruiken?

Het TENS-apparaat mag je drie tot vier keer per dag gebruiken. Afhankelijk van de soort TENS-therapie duurt een behandeling minimaal 20 en maximaal 60 minuten. Je kunt altijd even overleggen met je verpleegkundige hierover. Vervang de elektroden van het apparaat zodra je merkt dat ze niet goed meer plakken op de huid of als de randjes gaan krullen. De elektroden kunnen meestal 1 tot 3 weken gebruikt worden. Heb je nieuwe elektroden nodig? Je kun de elektroden los bestellen op onze webshop!

Werkt de TENS tegen rugklachten tijdens de zwangerschap?

TENS-therapie wordt gebruikt bij rugpijn, nekpijn, complex regionaal pijnsyndroom, littekenpijn en zenuwpijn. Kortom, het apparaat kan ook ingezet worden bij rugklachten. De dunne zenuwen in ons lichaam zijn pijnzenuwen. Als deze zenuwen geprikkeld worden, geven ze pijnsignalen door aan onze hersenen waardoor we pijn ervaren. Als onze dikke zenuwen gelijktijdig gestimuleerd worden met het TENS-apparaat, worden deze pijnsignalen geblokkeerd. Daardoor wordt de pijn onderdrukt en ervaar je minder pijn. Over het algemeen worden de elektroden op óf nabij het gebied waar je pijn hebt geplaatst, dat is in dit geval dus de rug.

Is het gebruik van het TENS-apparaat pijnlijk?

Het apparaat zorgt voor een stroomprikkeling die door de huid een zenuw prikkelt, dit gevoel ervaar je als kriebels of prikkels. Het gebruik van een TENS-apparaat is dus zeker niet pijnlijk.

Kan de TENS ook pijn verhelpen?

Het apparaat kan alleen pijn verminderen, niet verhelpen. Het verlicht tijdelijk de pijn maar het lost de oorzaak van het probleem niet op. Heb je bijvoorbeeld chronisch last van rugklachten? Dan zal na het gebruik van TENS de pijn niet voorgoed weg zijn. Het is een behandelmethode tegen pijnklachten en geen medicatie middel.

Check je zorgverzekering!

Heb je interesse in het TENS-apparaat? Check je zorgverzekering! Diverse zorgverzekeraars hebben een vergoeding voor het apparaat opgenomen in de polis. Wil je zeker weten of jouw zorgverzekering een vergoeding biedt voor het apparaat? Klik dan hier! Wil je liever het apparaat zelf aanschaffen? Dat kan natuurlijk ook, neem een kijkje op onze webshop.

Lees ook...