Hoe kan de man vruchtbaarheid verbeteren?

Samen met je partner heb je besloten dat jullie graag een gezin willen stichten, zodat jullie ouders kunnen worden. Een ontzettend mooie en waardevolle beslissing! Jullie proberen al een paar maanden om zwanger te worden, maar steeds word je geconfronteerd met een negatieve test. Het is wellicht wat te vroeg om direct bij de huisarts aan te kloppen, dus ga je op zoek naar andere manieren om sneller zwanger te raken. Aangezien veel informatie op de vrouw gericht is, willen we graag de man in het zonnetje zetten. Hoe kan de man vruchtbaarheid verbeteren en beïnvloeden? We geven je graag wat tips.

Algemene gezondheid

Als eerste is het belangrijk dat je een gezonde leefstijl hebt. Ga eens bij jezelf na en vraag je af of je jouw patronen als ‘gezond’ zou omschrijven. Zo ja, helemaal goed! Dan kun je dit voortzetten en de andere tips bekijken. Zo nee, dan is het handig om jouw leefstijl eens te onderzoeken. Sport je regelmatig (maar niet overmatig!) en heb je door de dag heen voldoende beweging? Hoe is je eetpatroon en denk je dat je dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt? Wonen jullie in een omgeving met veel vervuiling of juist niet? Dit zijn allemaal factoren die belangrijk zijn om een beeld te krijgen van je algemene gezondheid.

Voeding en gewoontes

Als we het toch over voeding hebben, er zijn een aantal voedingsstoffen die wellicht de zaadkwaliteit kunnen verbeteren. Zo is er aangetoond dat je vruchtbaarheid omhoog kan gaan door meer vitamine C, omega-3 vetten en foliumzuur binnen te krijgen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer sperma aanmaakt, maar ook dat de kwaliteit beter zal worden. De kans om hierdoor zwanger te raken is dus groter. Ook zijn er een aantal dingen die je beter kunt vermijden. Het zal je niet verrassen dat alcohol, het roken van sigaretten of het gebruiken van drugs niet ten goede komt voor je algemene gezondheid en dus je vruchtbaarheid. Je zou in de periode dat jullie zwanger proberen te raken kunnen proberen volledig te stoppen met het nuttigen hiervan, of in ieder geval te minderen.

Zorg goed voor je instrument

Het klinkt misschien vreemd, maar het is van belang dat je wat aandacht besteedt aan ‘de tools’ die je gebruikt om zwanger te kunnen worden. Een vrouw kan slechts een korte periode tijdens haar cyclus zwanger worden en dan zal je moeten presteren. Door een regelmatige zaadlozing kan je ervoor zorgen dat er weinig dode zaadcellen in het sperma blijven, die eigenlijk nutteloos zijn wanneer jullie zwanger willen worden. Probeer drie tot vijf keer per aan te houden voor een hoge kwaliteit. Daarnaast is het van belang om alles de ruimte te geven, wat je kunt doen door wat losser ondergoed te dragen.

Het is goed om te onthouden dat zwanger worden niet zomaar bij iedereen lukt. Vanuit de media lijkt het soms vanzelf te gaan bij iedereen, maar dit is echt een vertekend beeld. We snappen dat het lastig is om geduldig te blijven, zeker wanneer die zwangerschapstest keer op keer negatief is. Na ongeveer een jaar kun je eens langsgaan bij de huisarts om jullie beiden te laten testen op vruchtbaarheid. Zo kun je enkele problemen uitsluiten en samen een plan opstellen.

Lees ook...