Wanneer de uitgerekende datum van jouw bevalling dichterbij komt, zal je er steeds meer naar uitkijken om je kindje te ontmoeten. Hoe magisch zal het voelen om jouw kindje voor het eerst in je armen te voelen? Het liefst denken we nog helemaal niet na over de bevalling zelf, want dat is toch een onderdeel waar we niet echt naar uitkijken. Toch is het verstandig om je rustig te verdiepen in je opties, want je wilt niet in the heat of the moment nog belangrijke keuzes moeten maken. We hebben het graag met je over pijnbestrijding en de meest voorkomende opties die je hebt.
Bevallen zonder pijnbestrijding
Laten we eerst even heel duidelijk zijn, je hóeft niet te bevallen met pijnbestrijding. Sterker nog, steeds meer vrouwen willen het tegenwoordig zonder pijnbestrijding doen. Zo kunnen ze de bevalling bewuster meemaken, wat veel vrouwen een gevoel van kracht geeft. Als jij het gevoel hebt dat je het graag zonder doet, zijn er ook andere manieren om je te helpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de TENS! Dit is een apparaat dat via elektrode pleisters kleine elektrische stroompjes geeft. Deze plak je bijvoorbeeld op je rug, om jouw zenuwen te stimuleren. Zo bestrijd je de pijn effectief, maar zonder dat je verdovende middelen in je lichaam krijgt.
De ruggenprik
Deze optie zal je niet onbekend zijn, want de ruggenprik wordt het meest gebruikt als pijnbestrijding tijdens een bevalling. Je hebt twee typen ruggenprikken. De een wordt ingezet bij een vaginale bevalling, waarbij je de pijn nog lichtelijk kan voelen en je ook je spieren nog goed kunt gebruiken. Als je moet persen is dit natuurlijk wel zo handig. Het nadeel hiervan is wel dat jouw spierkracht kan afnemen, wat de bevalling moeilijker zou kunnen maken. De andere ruggenprik wordt enkel ingezet als het zeker is dat jij een keizersnede krijgt, omdat het onderste gedeelte van jouw lichaam hierdoor niet meer kan bewegen. Zo voel je de pijn niet en kan jouw kindje snel ter wereld worden gebracht.
Pompje of roesje?
Tot slot hoor je veel over het pijnpompje of de optie van roesje. Het pompje werkt als volgt. Je krijgt een middel (remifentanil) toegediend via een infuus, welke je zelf kunt bedienen. Je voelt zelf een wee aankomen, dus kun je in het pompje knijpen om deze wee op te vangen met pijnbestrijding. Een roesje werkt heel anders, namelijk dat je met een injectie een middel toegediend krijgt. Dit werkt als morfine, dus heb je meer constanten pijnbestrijding. Bij beide middelen zijn wel wat nadelen te benoemen, namelijk dat je bijvoorbeeld nuchter moet zijn bij het roesje. Dit is tijdens een bevalling wat onhandig, omdat je aardig wat energie nodig hebt. Met het gebruik van een pijnpompje zijn er heel wat bijwerkingen, zoals jeuk, misselijkheid en sufheid. Allemaal onhandige bijwerkingen die je het liefst weglaat tijdens of na een bevalling.
Als je de nadelen van pijnbestrijding van je bevalling tegen elkaar opweegt, kom je het beste uit met de TENS. Deze bestrijdt de pijn effectief, maar zonder gevaar voor je baby of bijwerkingen. Het werkt eerder met je lichaam mee dan dat het tegenwerkt, waardoor jouw bevalling veel natuurlijker aanvoelt.