Mijn baby wil maar niet slapen; wat nu?!

Als ouders van een jonge baby kun je het best wel flink zwaar hebben. Je maakt je ineens op elke seconde van de dag zorgen of je het wel goed doet en of je kind wel alles krijgt wat hij of zij nodig heeft. Als je kindje niet wilt slapen kan dit flink op je zenuwen werken, zeker als je zelf ook doodop bent door allemaal gebroken nachten. Er zijn een aantal oorzaken voor een slapeloze baby, maar gelukkig ook een paar oplossingen. Lees snel verder!

Regelmaat van het slaappatroon

Pasgeboren baby’s slapen veel en lang, omdat dit een van de grootste levensbehoeftes is in deze fase. Ze hebben veel slaap nodig om te kunnen groeien en te ontwikkelen. Soms lijkt het alsof er totaal geen ritme in het slaappatroon zit en dat kan kloppen. In ongeveer de eerste twee maanden zit er ook geen ritme in, omdat er voor je baby geen verschil is tussen dag en nacht. Hier moet je als ouders dus even doorheen, omdat het haast onmogelijk is om in de eerste fase ritme en structuur aan te brengen. Pas na twee maanden heeft het hanteren van structuur effect op je jonge baby. Zorg voor een duidelijk slaapritueel op vaste tijdstippen op een dag, waarbij je steeds dezelfde volgorde aanhoudt. Dit kan bijvoorbeeld zijn; spelen, voeden en daarna slapen. Zo is het voor je baby ook (zover dat mogelijk is) duidelijk wat er verwacht wordt.

Probeer co-sleeping

Als je gaat zoeken naar technieken om je kind in slaap te krijgen, vind je er waarschijnlijk een stuk of honderd. Allemaal zijn ze afkomstig van kinderpsychologen of gedragswetenschappers die ‘de perfecte manier’ hebben gevonden om jouw kind in slaap te krijgen. Deze kun je natuurlijk proberen, maar vaak word je baby onrustig als je de kamer verlaat. In zo’n geval kun je co-sleeping proberen, waarbij je een babybedje bevestigd aan je eigen bed. Deze is dan open aan jouw kant, waardoor je echt samen slaapt. Doordat je constant in de buurt bent is je baby meer op zijn gemak en ook sneller gerust te stellen. Dit scheelt je waarschijnlijk meerdere keren uit bed gaan, waardoor je er zelf ook een hoop baat bij hebt. Een klein nadeel is dat je wel van elk geluid wakker kunt worden, ook als je kind je niet direct nodig heeft.

Overweeg een slaapcoach

Zoals eerder genoemd zijn er heel veel manieren om dit probleem aan te pakken en als je op internet gaat zoeken, zie je door de bomen het bos niet meer. Elk kind is verschillend en elke tactiek heeft een andere invloed per kind. Veel ouders zweren daarom bij een slaapcoach. Dit is een getrainde professional die precies weet wat er voor jouw kind kan werken en wat niet. Door samen je problemen en ritme door te spreken, kunnen ze jouw bijstaan met tips en tricks om jouw kindje beter in slaap te laten vallen. Soms zit je baby ineens in een bepaalde fase waarbij je vorige trucjes niet meer werken. Ook dan kan een slaapcoach je helpen, waar niet alleen je kindje baat bij heeft, maar jullie als ouders ook!