Wat te doen bij een huilende baby?

Wanneer je vrienden op kraambezoek komen en jouw pasgeboren baby in handen hebben, is de kans aanwezig dat je baby eens huilt. Nog voordat je het doorhebt krijg je je kind weer in je eigen armen gedrukt, want mensen raken nu eenmaal snel in paniek van een huilende baby. Ze weten niet wat ze ermee aan moeten en denken dat jij de oplossing hebt om het huilen te stoppen. Er zijn vaak en paar oorzaken die je kindje onrustig kunnen maken. Huilen is nu eenmaal de enige manier om te communiceren voor een baby, dus het kan nog best even zoeken zijn wat er precies aan de hand is. We geven je graag wat tips!

Basisbehoeften controleren

Als eerste kun je de basisbehoeften van je baby controleren. Heeft hij of zij honger? Is de luier vies en moet deze verschoond worden? Of is je kindje gewoon erg moe en is het tijd om hem of haar naar de slaapkamer te brengen? Dit zijn de eerste dingen waar je kindje behoefte aan zou kunnen hebben en waarom ze kunnen gaan huilen. Door deze checklist af te lopen kun je waarschijnlijk de meeste huilbuien oplossen. Ook kan het zo zijn dat je kindje het te warm of te koud heeft, waardoor ze wat onrustig en huilerig kunnen worden.

Laten huilen

Het kan zijn dat je baby huilt om bepaalde gebeurtenissen te verwerken. Na een bevalling kan dit de geboorte zelf zijn. Het is niet zomaar iets om uit je vertrouwde plek getrokken te worden, de wereld in. Ook kan het zijn dat je kindje een drukke dag met veel indrukken heeft ervaren. Door te huilen kunnen ze al deze emoties en drukte beter verwerken. Vaak herken je dit type huilen doordat het vrij dramatisch klinkt en het lijkt alsof je kindje ontroostbaar is. Je kunt dan het beste je kindje gewoon eventjes laten huilen. Neem je kindje mee in je armen en zorg dat hij of zij zich veilig voelt. Zo laat je je kindje lekker uithuilen, totdat het over is.

Onrustig en ontroostbare baby

Soms is je baby zo onrustig en verdrietig, dat je echt niet weet wat je ermee aan moet. Elke moeder ervaart dit, dus maak je hier niet direct zorgen om. Veel kindjes hebben behoefte aan lichamelijk contact, dus je kan proberen je baby in een draagdoek bij je te houden. Zo voelen ze dat je altijd dichtbij bent en dat er dus geen reden is voor paniek. Veel baby’s worden rustig van onverwachtse dingen, zoals een autoritje, het geluid van de stofzuiger of droger of een wandeling in de buitenlucht. Je kunt je kindje ook even in bad doen, want veel baby’s worden hier direct een stuk rustiger van. Met een beetje geluk worden ze zelfs slaperig, waarna je ze direct in bed kunt leggen voor een middagdutje.

Huilen is heel normaal, dus raak niet in paniek. Je bent geen slechte moeder als je niet weet wat je kindje precies nodig heeft of wat je ervoor moet doen om het huilen te laten stoppen. Troost je kindje door lichamelijk contact en probeer zachtjes te praten tegen hem of haar. Voor je het weet zijn ze weer kalm en is de rust wedergekeerd in huis.