De eerste weken van de zwangerschap zijn altijd erg onzeker en fragiel, dat is natuurlijk ook de reden dat men vaak pas na drie maanden vertelt dat ze zwanger zijn. Na de eerste termijnecho daalt de kans op een miskraam met zo’n tachtig procent, waardoor je ervan uit mag gaan dat de zwangerschap door zal zetten. Helaas blijft er een kans dat het misgaat. Je leest en hoort ze vast wel eens, de verschrikkelijke verhalen van ouders waarvan hun kindje te vroeg is geboren en er van alles in het ziekenhuis moest gebeuren om het kindje te redden. Vanaf wanneer is een baby levensvatbaar en zetten artsen een behandeling in? Vanaf hoeveel weken in de zwangerschap kun je bevallen van een gezond en goed volgroeit baby’tje en wanneer is het echt nog te vroeg? We leggen het graag aan je uit.
Onze tens apparaten zijn veilig te gebruiken ook tijdens vroeggeboorte.
Bevallen na 24 weken
Tot 24 weken moet je er rekening mee houden dat je baby niet levensvatbaar is. Als je voor deze tijd bevalt zal je kindje waarschijnlijk direct overlijden, doordat de longen nog niet in staat zijn om te functioneren. Je kindje wordt waarschijnlijk ook niet behandeld als het voor deze tijd ter wereld komt, omdat het nog te fragiel en kwetsbaar is. Artsen kijken hierbij ook naar de kwaliteit van leven dat een kindje kan krijgen bij zo’n vroege geboorte en in Nederland worden er hogere eisen gesteld dan in andere delen van de wereld. Van de kindjes die vlak na 24 weken zwangerschap ter wereld komen, blijkt slechts zestig procent een gezond leven te krijgen. De kans op overlijden is groot en bij overleven bestaat er ook nog een kans dat een kindje met een lichamelijke of verstandelijke beperking geboren zal worden. Elke week dat een kindje langer in de baarmoeder kan blijven betekent een grotere kans op een gezond leven.
Bevallen met 32 weken
Als je baby voor 32 weken bevalt, spreek je van een extreme premature bevalling. De overlevingskansen van je kindje zijn aardig hoog, namelijk zo’n 98%. Wanneer je op dit moment weeën krijgt moet je direct naar het ziekenhuis en zullen zij er alles aan doen om in eerste instantie de bevalling uit te stellen en jouw kindje langer de tijd te geven in de baarmoeder. Denk hierbij aan weeënremmers en je kunt middelen krijgen om de groei van jouw ongeboren kindje te versnellen. Zo proberen ze de overlevingskansen en de gezondheid van het kindje te vergroten. Ga ervan uit dat als je zo’n vroege bevalling hebt, het kindje nog weken in het ziekenhuis zal moeten blijven ter controle. Denk hierbij aan ongeveer net zoveel weken als dat het in de baarmoeder had moeten zitten.
Bevallen met 34 weken
Vanaf 34 weken wordt een voortijdige bevalling niet meer geremd in het ziekenhuis. De bevalling kan dan gewoon veilig verlopen en het kindje heeft in principe alles wat hij nodig heeft om te overleven. Je moet er wel rekening mee houden dat je kindje direct na de bevalling in een couveuse zal moeten blijven, zodat de artsen hem nauw in de gaten kunnen houden. De hersenen zijn nog niet volledig volgroeid, waardoor er een risico bestaat dat het kindje op latere leeftijd leerachterstanden kan oplopen. Daarnaast is het kindje waarschijnlijk iets dunner dan een volgroeide baby, maar dat zou voor de overlevingskansen niet uit hoeven maken.
Bevallen met 37 weken
Een zwangerschap duurt gemiddeld tussen de 37 en 42 weken. Vanaf 37 weken kun je ervan uitgaan dat je baby voldragen is en dat het alles heeft wat nodig is om gezond ter wereld te komen. Dat houdt in dat je vanaf 37 weken niet meer over een premature bevalling spreekt.