Een bevalling doet pijn. Daar is geen twijfel over mogelijk. Een veel voorkomende manier van pijnbestrijding tijdens een bevalling is de ruggenprik, welke zeer effectief is en op het moment van de meeste pijn wordt toegediend. Hoewel dit helemaal veilig is voor zowel moeder als kind, kiezen er toch steeds meer vrouwen voor om zonder pijnbestrijding te bevallen. Hier zijn diverse redenen voor, zoals de wens van een natuurlijke bevalling of de angst dat het kind problemen ervaart door de pijnbestrijding. Wat kun je doen als je graag zonder pijnbestrijding en op een zo natuurlijk mogelijke wijze wilt bevallen?
Blijven bewegen
Als je wilt bevallen zonder pijnbestrijding wordt als eerste altijd aangeraden om tijdens de bevalling te blijven bewegen. Veel vrouwen zijn vlak voor de bevalling al uitgeput, omdat de weeën komen en gaan. Dit kost ontzettend veel energie, waardoor je snel geneigd bent om op bed te gaan liggen. Toch kun je dit beter niet doen, omdat dit voor meer pijn kan zorgen. Je kunt het beste samen met je partner wat lopen door de kamer, tegen je partner aanhangen of proberen om wat oefeningen te doen. Zo help je de zwaartekracht ook een handje en kan het gebeuren dat je de bevalling wat versnelt.
Overweeg een bevalling in bad
Warm water in een bad werkt als een soort kruik op je buik. Het ontspant de spieren en verlicht een groot deel van de pijn, waardoor een bevalling in bad tegenwoordig steeds vaker plaatsvindt. Op je rug in bed bevallen gebeurt nog heel veel in Nederland, terwijl dit juist de pijnlijkste vorm van bevallen is. Kijk dus naar alternatieven, zoals een bad bevalling, voordat je gaat bevallen. Zo weet je precies waar je aan toe bent, wat ook een hoop stress scheelt.
Overweeg andere middelen
Als je veel waarde hecht aan een zo natuurlijk mogelijke bevalling en geen pijnstillers in je lichaam wilt, kun je ook andere middelen overwegen. Denk bijvoorbeeld aan de zeer geliefde TENS, welke middels pijnloze schokjes de pijn van weeën verlicht via de zenuwen. Zo kun je een groot deel van de bevalling meer ontspannen doorkomen. Je stimuleert dus aan de buitenkant van het lichaam, waardoor er geen vreemde middelen in je lichaam komen.
Creëer een veilige omgeving
Tot slot raden we het ten zeerste aan om een fijne omgeving te creëren als je gaat bevallen. Dat betekent bijvoorbeeld een voorbereide partner, die samen met jou zich voorbereid heeft op de bevalling. Misschien wil je graag een familielid of vriendin erbij hebben, die je kan motiveren en helpen tijdens de bevalling. Je partner, familielid of vriendin kan je bijvoorbeeld ook masseren en helpen om ontspanningsoefeningen te doen, welke jij op het moment suprême misschien even vergeten bent. Het gaat er dus voornamelijk om dat je je op je gemak en comfortabel voelt. Zo kan je lichaam een stuk beter ontspannen, waardoor je minder pijn ervaart.
Bevallen zonder pijnbestrijding gebeurt regelmatig in Nederland, omdat pijnbestrijding vaak pas ingezet wordt als de pijn voor de vrouw in kwestie echt niet meer te verdragen is. Je hoeft niet bang te zijn voor een bevalling zonder verdovingen, want jouw lichaam is hiervoor gebouwd. Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Zet hem op!