Welke rechten heb ik als zwangere werknemer?

Veel vrouwen vinden het spannend om op hun werk aan te geven dat ze zwanger zijn. Ze zijn bang voor een andere behandeling dan voorheen of hebben de angst om hun baan te verliezen. Dat is helemaal geen gekke gedachte, maar nergens voor nodig! Gelukkig heeft de overheid jouw positie beschermd, door het instellen van verschillende wetten die dit soort scenario’s niet mogelijk kunnen maken. Nu vraag je je vast af wat je rechten precies zijn als zwangere werknemer. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

Aanpassingen in werktijden en intensiteit

Het belangrijkste is dat je een gelijke behandeling krijgt als andere werknemers. Dat betekent dat je bijvoorbeeld nog steeds in aanmerking zou moeten kunnen komen voor een promotie of bonussen. Discriminatie op basis van zwangerschap zou hiermee uitgesloten moeten worden. Wel heb je recht op extra pauzes, waarbij er tenminste een bank is om je lichaam te laten rusten. Daarnaast kun je niet verplicht worden om over te werken of nachtdiensten te draaien, mits daar echt noodzaak voor is.

Als jij fysiek zwaar werk hebt, dan moet jouw werkgever voor vervangend werk zorgen tijdens je zwangerschap. Je mag bijvoorbeeld niet zwaarder tillen dan maximaal tien kilogram in het begin van je zwangerschap. Dit gewicht neemt af naarmate je verder bent in de zwangerschap. Deze wetten zijn er puur om te zorgen dat jouw lichaam het fysiek niet zwaarder krijgt dan het al heeft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij de hele dag moet bukken, hurken of zware dozen moet tillen als je aan het werk bent.

Tijdens werktijd

Het is logisch dat je tijdens je zwangerschap vaker langs de huisarts of het ziekenhuis moet voor zwangerschapsonderzoeken. Deze mag je gewoon tijdens werktijd inplannen en jouw loon moet tijdens deze uren worden doorbetaald. Dit geldt niet alleen voor de duur van de afspraak, maar ook de reistijd voor en/of na de afspraak. Als jouw werkgever van je vraagt om deze afspraken buiten werktijd om te plannen, sta je dus in je recht om hier tegenin te gaan.

Verlof

Je bent waarschijnlijk op de hoogte dat je op een bepaald moment met betaald zwangerschapsverlof mag. Je loon wordt tijdens deze periode doorbetaald. Je hebt recht op zes weken zwangerschapsverlof en tien weken bevallingsverlof, wat dus samen neerkomt op zestien weken vrij. Je hebt altijd recht op zestien weken, ongeacht of het kindje vroeger geboren wordt.

Blijf communiceren

Het is belangrijk dat je blijft communiceren met je werkgever. Wanneer jij last hebt van klachten, maar dit niet kenbaar wilt of durft te maken, kan jouw werkgever geen rekening met jou houden. Je moet ze dus op de hoogte stellen als jij je niet sterk genoeg voelt om bepaald werk te doen of wanneer je wat meer pauzes nodig hebt. Zwanger worden is uiteindelijk jouw keuze, dus het is wel zo eerlijk om samen met je werkgever te kijken naar vervangend werk of opties die wél werken voor jullie beiden. Zo kom je elkaar een beetje tegemoet en weet je zeker dat je jouw werkrelatie niet verstoord door jouw privékeuzes.