Hoe verschoon je een luier? Stap voor stap uitleg

Je staat op het punt om ouders te worden van jullie pasgeboren baby en je hebt je tot in de puntjes ingelezen over alles wat daarbij komt kijken. Echter ben je een klein punt vergeten en dat is het verschonen van de luier! Het lijkt zo simpel, maar in welke volgorde moet je te werk gaan? Het hoeft helemaal niet lastig te zijn, maar soms is het fijn om te weten waar je je op moet voorbereiden. Daarom hebben we een lijstje gemaakt waar jij stap voor stap kunt lezen hoe je een luier verschoont.

Wanneer luier verschonen?

Als eerste moet je weten wanneer je de luier verschoont. Je hoeft natuurlijk niet preventief elk half uur de luier te verwisselen, want dat wordt een hele dure grap! Vergeet ook niet dat de luier er is om de ontlasting op te vangen en dat deze hier speciaal voor gemaakt is. Deze kan dus best wat hebben. Vaak heb je al snel door als jouw baby gepoept of geplast heeft. De baby huilt, krijgt een rode kleur of je ruikt het simpelweg. Het verschilt erg per baby wanneer een schone luier nodig is. Bij een jonge baby kun je gemakkelijk op acht tot tien luiers per dag rekenen, terwijl een wat oudere baby misschien vijf of zes luiers nodig heeft. Je wilt deze natuurlijk niet te lang in dezelfde luier laten lopen, want dat zorgt voor heel wat ongemak. Als je niet zeker weet of het nodig is, kun je met je vinger langs de rand voelen om het te controleren. Ook hebben veel luiers tegenwoordig een soort indicatiestrip welke verkleurd als er geplast of gepoept is.

Luier verschonen stap voor stap

Je weet nu hoe vaak je een luier moet verschonen, maar hóe verschoon je een luier nu precies? Laten we de verschillende stappen even met je doornemen!

Stap 1: Controleer de luier

Natuurlijk moet je eerst de luier controleren, want misschien is verschonen wel helemaal niet nodig en huilt je baby omdat hij honger heeft. Bij een natte luier kunnen we door met stap 2!


Stap 2: De juiste voorbereiding

Het is heel vervelend als jouw baby klaarligt voor een nieuwe luier, maar je deze vergeten bent te pakken. Of als je alles bij de hand hebt, behalve de billendoekjes. Zorg dus dat je alles gereed hebt, voordat je je kindje erbij haalt. Je wilt je baby namelijk nooit alleen achterlaten om nog iets te halen, want een ongeluk zit in een klein hoekje!

Stap 3: Je baby uitkleden en de luier opengooien

Nu moet je even goed opletten. Je kunt de romper losmaken en deze ten minste tot de middel omhoog vouwen. Als deze nog helemaal schoon is, wil je deze niet vies maken. Ook kun je beter de sokjes uittrekken, want voor je het weet bungelen die voetjes in de vieze luier. Vervolgens is het tijd om de luier los te halen om deze direct op te vouwen en onder de billetjes te leggen.

Stap 4: Schoonmaken

Pak de babydoekjes erbij en veeg de billen, van voor naar achter, schoon. Controleer alle hoekjes en veeg ook de geslachtsdelen helemaal schoon. Soms blijft er bij de liezen nog iets zitten, dus vergeet deze niet! Jongens hebben nog wel eens de neiging om te beginnen met plassen als ze open en bloot liggen, dus je kunt preventief een doekje over het geslachtsdeel leggen.

Stap 5: Afronden

Het zit er bijna op, je hebt bijna je eerste luier verschoont! Als de billen droog en schoon zijn kun je nog wat zalf aanbrengen om de huid te verzorgen. Dit kun je ook rondom de plek van de luier smeren om schuren te voorkomen. Tot slot pak je de nieuwe luier, vouw deze goed open en leg je baby er bovenop. Dichtplakken en klaar is kees! Controleer aan alle kanten of hij goed zit om lekken te voorkomen en de romper mag weer dicht.

Nu je alles weet over luiers verschonen, willen we je graag nog één ding vertellen. Zoals het met veel zaken werkt; practice makes perfect! Het is niet gek als je de eerste paar keren een beetje staat te klooien, want je doet dit voor het eerst. Voor je het weet ben je een paar weken verder en kun je die luier blind verschonen. Gun jezelf – en je partner! – wat tijd om het onder de knie te krijgen.