7 x wat niemand je vertelt over bevallen

Op het moment dat jij zwanger bent en op het punt staat te bevallen, zal iedereen je vertellen dat bevallen een ontzettend bijzondere ervaring is en dat het het allemaal waard zal zijn. Echter, wanneer je na je bevalling complicaties bespreekt met vriendinnen komen er ineens allerlei kwaaltjes naar boven waar niemand je op voorbereid heeft. Toch maken vele vrouwen dezelfde problemen mee, maar niemand vertelt het je van te voren. Wij zijn graag die ene goede vriendin voor jou die je wél de waarheid vertelt. Niet om je af te schrikken, maar om je goed voor te bereiden.

Geboorte begint niet altijd na gebroken vliezen

Waar we in films en series altijd een enorme waterval aan vruchtwater zien nadat de vliezen zijn gebroken, is dit echt niet representatief voor wat er echt gebeurd. Wanneer je vliezen breken zal het vruchtwater meestal druppelend je lichaam verlaten. Het breken van de vliezen hoeft ook niet hét signaal te zijn dat je gaat bevallen, ze kunnen ook handmatig door de verloskundige gebroken worden om de bevalling in gang te zetten.

Je poept tijdens de bevalling

Het klinkt niet al te smakelijk, maar het is waar. Doordat er een enorme druk op je darmen komt te staan – er moet nu eenmaal een volgroeid baby’tje langs – is de kans zeer aanwezig dat je tijdens het persen ook zal poepen. Het klinkt als een grote nachtmerrie, maar maak je hier geen zorgen om. Verloskundigen en zorgverleners krijgen hierbij bijna elke bevalling mee te maken en zullen het bijna onopgemerkt schoonmaken.

Aambeien tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Glamoureus is het niet, maar zo’n 85% van de vrouwen krijgt last van aambeien tijdens haar zwangerschap of na de bevalling. Dat is natuurlijk niet heel gek, want dit ontstaat wanneer er veel druk op het gebied rondom je anus komt te staan. Nu komt er een hele baby voorbij, wat natuurlijk voor ontzettend veel druk en spanning zorgt. Een kleine geruststelling; deze verdwijnen vaak vanzelf weer na de bevalling en je kunt er een speciale zalf voor gebruiken om de pijn te verzachten.

Knippen en inscheuren

Tijdens je bevalling komt er een punt dat het kind er gewoon uit moet. De kans dat je iets uit- of inscheurt is zeer aanwezig en hier kun je helaas weinig tegen doen. De verloskundige kan een klein knipje maken om meer ruimte te geven aan je nog ongeboren kindje, maar dit gebeurt bij slechts éénderde van de vrouwen.

Nageboorte je placenta

Wat je ook vaak in films ziet is dat vrouwen na de bevalling direct klaar is en het kind in haar armen krijgt. Dit is echter ook niet helemaal waar, want er volgt nog een nageboorte. Jouw baby heeft negen maanden lekker warm in jouw buik gezeten en die beschermlaag moet er ook nog uit. Dit is de nageboorte van de placenta, wat vaak binnen een uur na de bevalling er uitkomt. Er bestaat een kans dat je nog even moet mee persen om dit laatste gedeelte uit je lichaam te krijgen.

Bloeden na je bevalling

Je lichaam heeft heel wat te verduren gekregen in de afgelopen maanden. Er moet een hoop hersteld worden en hierdoor zal je nog tot maximaal twee maanden bloedingen kunnen krijgen. Dit is heel normaal, maar kan wel flink oncomfortabel aanvoelen.

Borstvoeding lukt niet

Als je ervoor gekozen hebt om borstvoeding te geven, kan het een flinke domper zijn als het niet wilt lukken. Dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld dat de melkproductie niet goed op gang komt of dat je baby simpelweg niet aan de borst gevoed wilt worden. Zorg dus dat je altijd flesvoeding in huis hebt en probeer er niet al teveel waarde aan te hechten als het even niet lukt.