De bevalling komt steeds dichterbij en dat betekent dat je keuzes moet gaan maken wat betreft het bevallingsproces. Heb je al nagedacht over welk soort pijnbestrijding je graag zou willen krijgen? Vroeger was de ruggenprik de meest voorkomende pijnbestrijding bij bevallingen, maar steeds meer vrouwen willen de bevalling zonder medicatie doormaken. Ook zijn er meer alternatieve soorten pijnstilling voor bevallingen bekend geworden. We zetten het graag voor je op een rijtje, zodat jij gemakkelijker een keuze kunt maken.
1. De TENS
Als eerste bespreken we natuurlijk graag de TENS met je. Deze valt onder het kopje ‘alternatieve pijnbestrijding’. Je moet van tevoren goed weten hoe je deze moet bedienen, dus je kunt alvast wat oefenen tijdens pijntjes van de zwangerschap. Je kunt de TENS ook huren voor enkel de bevalling en dan kan de verloskundige je hiermee helpen. Zo kun je samen werken met jouw lichaam en de pijn opvangen door middel van kleine stroomstootjes.
2. Ruggenprik
De ruggenprik is de meest voorkomende vorm van pijnbestrijding waarbij het onderste deel van het lichaam tijdelijk verdoofd wordt. De zenuwen worden vanaf je onderrug uitgeschakeld, waardoor je een stuk minder pijn ervaart. Het nadeel hiervan is dat het kan gebeuren dat je ook je benen slecht kunt bewegen. Veel vrouwen willen tegenwoordig de bevalling bewust voelen. Dan is deze soort pijnstilling wellicht niet de juiste voor jou.
3. Pijnpompje
Als jij ervan houdt om de controle te bewaren, dan is het pijnpompje geschikt voor jou. Dit zit vast met een infuus en geeft op jouw teken een shot remifentanil. Als je veel pijn hebt, pomp jij zelf de hoeveelheid in je lichaam. Zo kun je – net als bij de TENS – zelf de touwtjes in handen houden.
4. Een roesje
Als we het over een roesje hebben, dan spreken we veelal over het middel pethidine. Dit zorgt ervoor dat je overal wat verdoofd wordt en de bevalling minder heftig ervaart. Je kunt het qua werking vergelijken met morfine, waarbij je hele lichaam verdoofd wordt. Uiteraard is dit net als alle andere middelen compleet veilig voor jou en je baby.
5. Natuurlijke pijnbestrijding
Tot nu toe hebben we voornamelijk medicijnen als soorten pijnstilling benoemd, maar er zijn ook mensen die liever geen chemische medicatie willen gebruiken. Er zijn ook een hoop natuurlijke middelen die goed ingezet kunnen worden als pijnbestrijding. Zo kun je warmte inzetten in de vorm van een kruik, bad of douche of verwarmde massage. Warmte zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, waardoor je minder pijn voelt. Ook is het belangrijk om je angst en stress onder controle te houden, want deze verergeren de pijn. Goede ademhalingsoefeningen, een bevallingscoach en goede begeleiding zorgen er op natuurlijke wijze voor dat jij relaxter bent en dus minder pijn ervaart.
6. Alternatieve pijnbestrijding
Tot slot zijn er nog een paar alternatieve vormen van pijnbestrijding tijdens een bevalling. Zo stijgt hypnobirthing de laatste jaren in populariteit, maar wordt er ook veel gebruik gemaakt van acupunctuur. De TENS gebruikt de techniek van acupunctuur en stimuleert verschillende zenuwen. Ook waterinjecties worden veelal gebruikt in de onderrug om pijn te stillen. Ben je geïnteresseerd in deze alternatieve pijnbestrijding, dan zal je je wel goed moeten laten informeren. Dit zijn namelijk geen standaard vormen die altijd toegankelijk zijn.