De bevalling komt steeds dichterbij en dat betekent dat je een aantal keuzes moet maken. Een van die keuzes is of je in het ziekenhuis wilt bevallen of liever een thuisbevalling hebt. Heb je de voor- en nadelen al tegen elkaar opgewogen en weet je zeker dat je voor een thuisbevalling wilt gaan? Dat kunnen we zeker begrijpen, aangezien het heel comfortabel is om alvast in je eigen omgeving te zijn. Je hoeft niet meer naar huis te gaan na de bevalling en je kunt op je gemak bijkomen. Je hebt een aantal spullen nodig hiervoor, welke we voor je op een rijtje hebben gezet.
Voldoen aan een paar eisen
Om thuis medisch verantwoord te kunne bevallen is het belangrijk dat je aan een paar eisen voldoet. Zo moet je minimaal 37 weken zwanger zijn, jij en je kindje moeten gezond zijn en alles moet grotendeels volgens het boekje verlopen. Als je bijvoorbeeld een gecompliceerde zwangerschap hebt gehad, is het niet heel verstandig om thuis te bevallen. Zo hebben de artsen alles wat nodig is wanneer de bevalling niet verloopt zoals gepland. Mocht je geen complicaties hebben ervaren en ziet het er allemaal tiptop uit, dan kun je heel veilig thuis bevallen. Medisch gezien is dit namelijk net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis.
Thuis bevallen wat nodig?
Je hebt nogal wat items nodig als je thuis wilt bevallen en de boel netjes en schoon wilt houden. We hebben een lijstje voor je klaargezet, zodat je niets vergeet.
- Vuilniszakken en meerdere prullenbakken;
- Kraammatras of plastic matrasbeschermer;
- Teiltje en zachte washandjes;
- Neutrale, vloeibare zeep;
- Ondersteek;
- Kraamverband en maandverband;
- Gaaskompressen, zoogkompressen, verbandwatten;
- Minimaal tien celstofmatjes;
- Goede verlichting en noodverlichting, zoals een zaklamp;
- Navelklem en flesje 70% alcohol;
- Luiers, billendoekjes en toiletpapier;
- Een extra groot shirt dat vies mag worden;
- TENS-apparaat voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.
Hier moet je nog op letten
Tot slot zijn er nog een paar details waar je op moet letten wanneer je een thuisbevalling wilt hebben. Je bed moet bijvoorbeeld op minimaal tachtig centimeter hoog staan. Dit doe je vooral voor je verloskundige, zodat zij je goed kan helpen op een comfortabele hoogte. Je kunt hier geen concessies in maken, want het is bepaald vanuit de Arbowet. Je kunt hier speciale verhogingen voor kopen, zodat je bed hier tijdelijk op kan rusten.
Ook wat betreft de omgeving zijn er een paar belangrijke details. Het is belangrijk om jouw slaapkamer zo in te richten dat men gemakkelijk in en uit de kamer kan en ook met gemak rondom het bed kan lopen. Gemak staat echt voorop, dus zorg dat de kamer opgeruimd en schoon is. Ook is het handig om stromend water op de etage te hebben waarop je bevalt. Zo hoeft je verloskundige niet constant van etage te veranderen om jou te kunnen helpen.
Check je zorgverzekering!
Wist je dat je voor veel benodigdheden voor de bevalling een kraampakket kunt aanvragen bij je zorgverzekering? Vaak krijg je namelijk een groot deel van bovenstaande checklist in het kraampakket, zodat je het niet allemaal zelf hoeft aan te schaffen. Dan kan je een hoop geld schelen!